Работодателите отказаха да се появят на среща в Министерство на енергетиката


Работодателите отказаха да се появят на среща в Министерство на енергетиката
Снимка:

5372

След непряк, но остър словесен сблъсък с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, работодателските организации отказаха да участват в среща в управляваното от нея ведомство, насрочена за днес, 24 януари.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) твърдят, че подобни срещи за проблемите в отрасъла вече са се провеждали два пъти, но не са довели до промени. Те смятат още, че проблемите, които се обсъждат, не могат да се решат на ниво министерство.

Припомняме, че преди дни работодателите разкритикуваха енергийната политика на страната, заявиха, че има картел на пазара на ток и прогнозираха, че електричеството ще поскъпне и за бита, след като това се случи за индустрията.

От своя страна Теменужка Петкова отговори, че последното не може да се случи, опроверга твърдението, че в сектора няма реформи и поиска ако бизнесът има данни за картел, да ги предостави.

Ето и какво още пише в отказа на АОБР до МЕ за присъствие на днешната среща:

"Причините за нашия отказ са изцяло принципни и не съдържат в себе си лично отношение – нито към Вашата институция, нито към политическото ѝ ръководство. Ние не се съмняваме в желанието Ви за диалог, но не смятаме, че възникналите проблеми могат да бъдат решени на нивото на Министерството на енергетиката. От наша гледна точка, тези проблеми вече могат да се решат само на най-високо ниво в йерархията на изпълнителната власт, във взаимодействие с Комисията по енергетика в Народното събрание и ръководствата на парламентарните групи.

Опитът ни показа, че няма никакъв смисъл да водим разговори с тези, които спекулират на пазара и създават настоящата опасна ситуация, в това число и с ръководителите на предприятията от държавния енергиен олигопол. Това ще бъде единствено загуба на време и създаване на погрешно впечатление у обществеността, че се предприемат някакви действия.

Ние сме изключително огорчени, че може би ще ни се наложи за ВТОРИ път през последните години да излезем на открит протест срещу ситуацията в българската енергетика. Вече имахме възможността да демонстрираме силата на единомислието между българските работодатели и работниците в предприятията на организирания бизнес. Всички помним как над 200 000 души протестираха в големите градове и София срещу безобразното повишаване на ценовата добавка „Отговорност пред обществото“, с която се финансират привилегиите на така наречените „американски топлоцентрали“ и на производителите на електроенергия от ВЕИ и чрез когенерация.

Много бихме искали да избегнем второ издание на този протест, затова смятаме да водим по-нататъшните разговори и консултации на адекватно на проблема ниво, за което бихме оценили и Вашето съдействие", завършва позицията.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички