Работодателите поискаха от държавата и по-ниска минимална заплата


Работодателите поискаха от държавата и по-ниска минимална заплата
Снимка: БГНЕС

3319

Освен популярната в общество регулярна годишна добавка към заплатата за прослужено време (клас „прослужено време“), работодателите поискаха минималната работна заплата да бъде свалена до т.нар. линия на бедността. Това стана по време на среща на работодателските организации с премиера Бойко Борисов, съобщава bTV.

В момента минималната работна заплата в България е 460 лева, докато линията на бедността е 314 лева. Според работодателите минималните доходи в момента стимулират "мързел" , а добавката за стаж е в ущърб на младите кадри.

След днешната среща обаче финансовият министър Владислав Горанов подчерта, че клас "прослужено време" изобщо не е била приоритет на правителството. Относно клас „прослужено време”, той заяви, че такъв дебат ще се води в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). „Това не ни е основният приоритет, има да се решават много по-важни неща”, посочи финансовият министър. Следващото заседание на НСТС ще се проведе в началото на септември.

"Разговорите бяха изключително конструктивни, защото обидите пред камери, не е добрият вариант за социален диалог. Да седнем в тристранния формат - в НСТС и да върнем нормалния тон за дебат. Ясно е, че има теми, по които никога няма да се разберат синдикати и работодатели", каза Горанов.

От друга страна Горанов обясни, че диалогът за механизма за минимална работна заплата продължава. „Може да видим такива механизми във водещи европейски икономики, няма нужда да откриваме топлата вода”, подчерта финансовият министър.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички