Работодателите призоваха за нов протест срещу цената на тока на 29 юли


Работодателите призоваха за нов протест срещу цената на тока на 29 юли
Снимка: Getty Images/Guliver

2677

Четирите работодателски организации у нас - АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП - призоваха бизнеса да излезе на нов национален протест на 29 юли. Причината е предложеното от Комисията за енергийно и водно регулиране увеличение на добавката "задължение към обществото" (ЗоК) в цената на тока. Това става ясно от декларация, разпространена от организациите до медиите.

Според работодателите "предприетите действия за спиране на това решение от страна на бизнеса не са довели до задоволителен резултат въпреки ангажимента на правителството и на Народното събрание". "Тази седмица станахме свидетели на срамни сцени в българския парламент. Видяхме как определени депутати защитават интереси за нови инвестиции във ВЕИ от биомаса, въпреки милиардни дефицити за преференциални производители и изпълнени ангажименти за ВЕИ до 2020 г.! Нещо повече, нашите протести бяха използвани за запазване на дефицитите!

Окончателните промени в ЗЕ и в ЗЕВИ бяха силно редуцирани и, в резултат на това - двойното поскъпване на цената ЗкО ще се запази. Наредбата за намаляване на тежестите от ВЕИ ще се забави, докато бъде нотифицирана от ЕК и дори тогава ще облекчи частично само големите предприятия. При запазване размера на всички останали компоненти, които формират предложения размер на ЗкО, крайната цена ще остане непоносимо висока. Не на последно място, тези промени отново се правят в условия на неспазване на законовото изискване за оценка на въздействието на нормативните актове, преди тяхното приемане", заявява се в декларацията.

Припомняме, че вчера парламентът прие промени в Закона за енергетиката, отнасящи се до предприятията, произвеждащи ток от биомаса. Прието бе да има една година гратисен период за довършване на инвестициите в централите за този вид гориво. Това означава, че до 1 юли 2016 година цените за изкупуване на ток от тези централи ще са преференциални, като ще се определят от КЕВР. Става въпрос специално за животински тор. Основният аргумент на ГЕРБ е, че заради предишната редакция на Закона на ВЕИ-тата, която беше в началото на годината, вече има много инвестиционни проекти с разчет по стария закон. "Не може след по-малко от половин година да им кажем, че нещата се променят", каза председателят на Енергийната комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички