Работодателите против оставката на председателя на КЕВР

Работодателите против оставката на председателя на КЕВР
Източник: БГНЕС

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) се обяви против поисканата от БСП оставка на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Тя разкритикуваха и "опитите за намеса на омбудсмана Мая Манолова в работата на регулатора".

Според АОБР под ръководство на Иван Иванов през последните 3 години КЕВР е заслужила уважението на бизнеса като независим регулатор, който защитава интересите на всички потребители – и битови, и индустриални.

"Като отговорни работодатели, чийто членове създават 86 % от брутната добавена стойност и осигуряват работа на 82% от наетите в страната, напомняме, че сътресения в толкова важен сектор като българската енергетика биха се отразили негативно на цялостния икономически живот в страната.

Напомняме, че сектор „Електроенергетика“ беше в колапс и имаше натрупани задължения от 800 млн. лева през 2015 г. Тези средства бяха платени от българския бизнес заедно с лихвите през цената „Задължения към обществото“. През следващите години отрасълът се стабилизира и регулаторът се справи с тежката ситуация, възникнала след изкуственото намаляване на цената за битовите потребители.

През 2017 г. цените на електроенергията на свободния пазар поскъпнаха с 20-30%. Цената на природния газ също расте и дава отражение върху цената на тока от когенерациите. Няма как това поскъпване да не се отрази в сметките на битовите потребители за електроенергия и парно. В противен случай ще повторим кризата от 2015 г. Неплатените заради популизъм сметки на бита, утре се плащат от всички с лихвите. Това не е само ненужно, а и опасно за сектора и за развитието на икономиката", допълват от АОБР.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.