Радев и Макрон с консенсус по темите за работниците, отбраната и миграцията


Радев и Макрон с консенсус по темите за работниците, отбраната и миграцията
Снимка: БГНЕС

2425

С Румен Радев имаме съвпадение по 3 основни теми – командироване на работници, отбрана и миграция. Това каза президентът на Френската република Еманюел Макрон по време на пресконференцията след срещата му с българския държавен глава Румен Радев в двореца „Евксиноград“ във Варна, предаде „Фокус“.

„Искам да ви кажа колко съм щастлив да бъда днес тук и да засвидетелствам приятелството, което съществува между двете страни. Преди 10 години последно е бил френски президент в България. Това посещение ще да даде възможност да засвидетелстваме жизнеността на нашата връзка. Отношенията ни в областта на индустрията, отбраната цифровизацията се задълбочават. Ние сме тук, за да насърчим това развитие. Нашето двустранно сътрудничество почива на добрите взаимоотношения, които съществуват между нашите администрации, експерти, които подготвят председателство“, заяви Макрон.

По думите му тези отношения почиват на рамката, която поставя ЕС. „Споменахме теми, които са в краткосрочен план и ако работим заедно, можем да постигнем напредък и да вървим към една закриляща Европа. Имаме съвпадение на мненията по 3 основни теми – реформата на директивата за командироването на работници и служители. Благодаря, че ясно се обявихте срещу социалния и данъчния дъмпинг“, добави френският президент.

„Благодаря ви за тези ясни думи във връзка със социална Европа. Втората тема е свързана с отбраната. Имаме воля да работим конкретно относно приобщаващото сътрудничество. Много говорихме по темата Европа на отбраната. Време е вече да предприемем действия. Третата тема, по която има истинско съгласие е свързана с миграцията и със засилването на контрола. В две отношения трябва да разгледаме тази тема. От една страна предстои разглеждане на европейската регламентация, свързана с тези теми“, посочи Макрон.

„След 2015 г. се взе решение тя да бъде подобрена в областите свързани с управление на границите, убежището и засилване на контрола. Вторият аспект е свързан с присъединяването на България към шенгенското пространство. Всички сме съгласни, че България е изпълнила изцяло критериите. Моето желание е да се преразгледат тези правила и България да участва в дискусията“, каза още Еманюел Макрон.

От своя страна президентът Румен Радев заяви, че в лицето на Еманюел Макрон Европа има нови идеи, енергия и харизма.

Държавният глава посочи, че приема вижданията на Макрон, че Европейската отбрана ще даде нов импулс на общия европейски проект. „Нужно е по-интензивно сътрудничество и задълбочаване интеграцията в сферата на отбраната”, посочи българския президент. Двамата са обсъдили и важността от развитие на силна европейска отбранителна индустрия, като задължителна част от силна Европа на глобалната сцената.

„Овладяването на миграцията и намаляването на риска от терористични атаки, изискват обща европейска политика и задълбочено сътрудничество във всички сфери, засилена охрана на външните граници и борба с нелегалния трафик, засилена политика на връщане и реформа на общата европейска система за убежище”, каза Радев.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички