Радев наложи вето на закона на Пеевски за КТБ


Радев наложи вето на закона на Пеевски за КТБ
Снимка: БГНЕС

4840

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за банковата несъстоятелност. Те бяха предложени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид и бяха свързани с казуса "КТБ".

Държавният глава връща за ново обсъждане § 5, § 6 и § 7 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, приет на 9 февруари 2018 г. Президентът подкрепя усилията на Народното събрание за по-голяма ефективност при защитата на публичния интерес в производството по банкова несъстоятелност, но тя следва да бъде постигната с конституционносъобразни средства. В тази връзка държавният глава има възражения по някои от Преходните и заключителните разпоредби на приетия закон. С тях се преуреждат с обратно действие в нарушение на правовата държава настъпили правни последици, придобити права и погасени задължения.

В мотивите си държавният глава подчертава, че обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон. Когато решава да приложи такава крайна мярка, Народното събрание би следвало открито да дебатира колко са обезпеченията, които ще бъдат нищожни, колко са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат относително недействителни, приблизително каква ще е стойността, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ след прилагането на закона. Само по този начин защитата на обществения интерес, изтъквана като основна цел на ЗИД ЗБН, ще придобие конкретни измерения, съобщиха от президентската администрация.

Законопроектът на Пеевски бе приет на второ четене от Народното събрание в началото на месеца. Той бе огласен като "мярка срещу вторичното ограбване на активите на КТБ". За целта се предвижда действие със задна дата на норми от проектозакона, за да бъдат обявени за нищожни редица цесии, при които вложителят се е споразумял с длъжника на банката, който е кухо дружество, и последният е поел неговото вземане, обаче не е платил нито на него, нито е внесъл дълга си на банката. Увеличава се от от две на пет години срокът, в който синдиците да могат да завеждат отменителни искове за такива сделки.

В подробности, най-съществените промени са следните: Параграф 5 от Преходните и заключителни разпоредби "(1) Извършените от квесторите, временните и постоянните синдици на КТБ (в несъстоятелност) в периода от поставянето ѝ под специален надзор до датата на откриване на процедурата по осребряване имуществото на банката заличавания на учредени от длъжници или от трети лица в полза на банката обезпечения са нищожни. Учредените обезпечения се смятат за действителни и запазват своя ред". Съгласно ал. 2, всичко това не се прилага в случаите, при които вземането на банката е погасено изцяло чрез парично плащане.

Освен това: "(3) За времето от поставянето на КТБ (в несъстоятелност) под специален надзор до изтичането на 6-месечен срок от влизането на този закон в сила, по отношение на всички учредени от длъжници или от трети лица в полза на банката обезпечения, не текат предвидените в съответните закони срокове за тяхното действие. КТБ АД (в несъстоятелност) може да поднови до изтичането на 6-месечен срок от влизането на този закон в сила, всяко едно обезпечение за нов срок". (4) "Обезпеченията са противопоставими на всяко трето лице, независимо от начина, по който то е придобило имуществото".

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички