Радев: Амбиции за още намаляване на парниковите емисии не са в национален интерес

Радев: Амбиции за още намаляване на парниковите емисии не са в национален интерес
Източник: Пресцентър на президента

България е твърдо решена да подкрепи приемането на правилата за прилагане на Парижкото споразумение за климата на днешната конференция, "които да са ясни, достатъчно детайлни, ефективни и приложими за всички". Това заяви президентът Румен Радев по време на рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP24), която се провежда в полския град Катовице.

"В изпълнението на националните си цели ние се ръководим от принципа за последователно и пълно прилагане на договорените правни разпоредби. Последващо преразглеждане или увеличение на амбициите за намаляване на парниковите емисии обаче не отговаря на нашите национални интереси“, каза президентът.

Припомняме, че основна цел на конференцията е да бъде приет правилник за изпълнение на Парижкото споразумение, съгласно който да бъдат ясно разписани целите за всяка подписала го страна, какви конкретни мерки ще бъдат разписани за постигането на целите и как върви изпълнението. Като пример в тази насока българският президент обяви, че България вече е разработила Национална стратегия за адаптация към изменението на климата и План за действие. Всъщност и стратегията, и планът са на фаза "обществено обсъждане", като то стартира миналата седмица.

Изявлението на Радев е доста противоречиво и, тъй като след тезата за "ясните, детайлни, ефективни и приложими" правила той заяви, че е на форума, за да отстоява националните ни интереси. Същевременно обаче, според него България трябва да бъде много по-активна и да използва европейските програми и иновационни фондове за преструктуриране на въгледобива, за разработката, приложението и внедряването на нови екологично чисти форми на енергия и екологично чист транспорт и индустрия. Важно обаче било да има "сигурна и предсказуема енергия".

"Когато говорим за екологично чиста енергия, нека не забравяме, че е важно да имаме сигурна и предсказуема енергия. В това отношение Европа също може да ни помогне много, ако не създава пречки както в миналото за пътя на руските доставки на газ за България, но и за самия Европейски съюз", заяви държавният глава.

Същевременно Радев изтъка и, че България вече е много напред в изпълнението на намалението на вредните емисии, което трябва да стане до 2020 година, с което намекна, че новите цели - към 2030 година, не изглеждат в български национален интерес.

Какво още каза Радев прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.