Радев: Българските политици повече се отчитат пред Брюксел, отколкото пред гражданите


Радев: Българските политици повече се отчитат пред Брюксел, отколкото пред гражданите
Снимка: БГНЕС

2792

Като "витиеват" определи доклада Европейската комисия за България президентът Румен Радев.

По думите му няма сериозен напредък по препоръките на ЕК до момента, коментарите за него са противоречиви, защото самият доклад е наистина витиеват.

"Мисля, че българите отдавна не разчитат на тези доклади, защото те изместват отговорността – вместо пред българските граждани с тези доклади българските политици все повече се отчитат пред Брюксел. Най-важно е българските граждани да бъдат убедени в ефективността и справедливостта на нашата правосъдна система, да видят, че има реална борба с корупцията и с несправедливостта, която се шири в обществото", допълни още президентът.

По темата за ревизията на приватизационните сделки президентът каза, че тук говорим за две различни неща: „Едното е преглед на миналото, за което партия ГЕРБ настояват и което аз приветствам, каза той. Но по-важно е да се фокусираме върху настоящето и бъдещето. Защото докато гледаме кой какво е правел в миналото, в момента продължават да текат крупни Обществени поръчки. Какво правим с тях и с какви механизми ще разкриваме, пресичаме и преследваме корупционните престъпления“, запита Радев.

За филма „Граница“ на депутата Елена Йончева президентът заяви, че не го е гледал, но обеща да го гледа. Той запита – дали влаганите средства там изпълняват своето предназначение.

По повод Закона за концесиите Радев заяви, че „крайно време е ползите от концесиите да усещат не само концесионерите, но и българските граждани“, предаде БГНЕС.

 В словото си пред тържественото събрание по повод празника на Строителни войски президентът заяви, че „днес нашите Сухопътни войски са наследници на славни традиции, че претърпяха изменения и се развиват много, изпълнявайки своя дълг, но за съжаление последните десетилетия се натрупаха много проблеми и тревожни тенденции на недокомплектованост, нисък социален статус, занижена мотивация, стара техника, които трябва да бъдат поправени. Той подчерта, че трябва да има ясен ангажимент на България да участва в създаващата се европейска отбрана. И че твърдо ще има увеличаване на бюджета за отбрана. Според Радев модернизацията на армията не означава само придобиване на нови бойни платформи, а касае и човешкият фактор.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички