Радев: Харченето на публични средства е непрозрачно

Радев: Харченето на публични средства е непрозрачно
Източник: БГНЕС

Проблем за бизнес средата в България е липсата на прозрачност в харченето на публични средства. Можем да си поставим за основна цел да изкореним мизерията и бедността, да спрем демографската катастрофа, да върнем български граждани от чужбина, да станем богата държава. Това заяви президентът Румен Радев по време на публична лекция на тема "Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи" в УНСС, предаде репортер на Actualno.com.

По думите му в момента България прилича на строителна площадка, където нещо се строи, но не се знае точно какво, защото е тъмно. 

"Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други хора го крадат. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти и чертежи, но други хора от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена – да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започват да я ремонтират преди да е приключена, защото е тъмно", каза държавният глава и допълни:

"Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае реалната стойност на обекта и какво и на кого се плаща, защото е тъмно. Медиите не казват истината, защото не могат да я видят в тъмното или защото не искат да я видят, тъй като е тъмно. Но едно е ясно – малкото останали инвеститори напускат площадката и търсят друга, по-светла. Крайно време е да включим прожекторите".

По думите му най-важното, което трябва да направим, за да я има България е да осветлим процесите в държавата, да има прозрачност в харченето на публичния ресурс, да има ясно установени правила, които да важат за всички.

Според него прокуратурата и съдът имат шанс да върнат доверието, като погнат крадците, независимо дали са от управляващите или опозицията. "Когато върнем доверието в държавността, съм сигурен, че предприемчивостта на българина ще доведе до желанието резултати", категоричен беше Радев.

"Когато говорим за икономика, трябва да помним, че тя е неразривно свързана с политиката. Никое държавно управление не може да успее, ако няма зад гърба си работеща и устойчива икономика", заяви още държавния глава.

По думите му успехът на всяка една политика се измерва с ползите, които тя носи за обществото. Според радев реалните ползи от политиката винаги се измерват с висок жизнен стандарт и качество за живот. "За да бъде успешна една такава политика трябва да сме наясно къде сме ние, какви цели си поставяме и къде искаме да отидем, какви приоритети и стратегии формира и как да ги реализираме", каза още той.

"Ако се сравним с България преди 10-20-30 г., ще откроим редица успехи: въведена бе демократична конституция, извървян бе пътят от планова към пазарна икономика, бе осъществена приватизация, макар и в български стил, България бе приета в НАТО и ЕС, усвоиха се големи по обем европейски средства, привлякоха се чужди инвестиции, последните години IT секторът бележи ръст", заяви Радев, като обаче отбеляза, че в същото време страната ни заема все по-устойчиво челните места в класациите по смъртност, миграция на младото население, обезлюдяване на цели райони и т.н.

Той припомни и че България е най-бедната страна в ЕС, с ширеща се битова престъпност и корупция.

Какво още каза президентът прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.