Радев: Оставка при растящи цени и инфлация е абдикация от отговорност


Радев: Оставка при растящи цени и инфлация е абдикация от отговорност
Снимка: БГНЕС

2041

Протестите на хората от последните дни са закономерни. Оставката в момент на растящи цени, инфлация, увеличаваща се престъпност, не е решение, а абдикация от отговорност. Това заяви президентът Румен Радев по време на посещение на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово.

"Протестите са демократично право и те възвръщат надеждите и достойнството също така на българите като граждани. Затова според мен и тези протести са закономерни", каза държавният глава, цитиран от БГНЕС.

По думите му властта всъщност наказва гражданите за бедността, която тя не успява да пребори.

"Не само това, но гласът на гражданите, техните болки и тревоги не се чуват, те някак си не достигат до управляващите. Властта губи сензорите си, усещането си за проблемите на хората и ако няма една чуваемост, ако няма съответни мерки, ако продължават изявления арогантни и цинични, ако продължава неразбирането на проблемите на хората, закономерно е тези протести да продължават", категоричен е Радев.

Той добави, че не може да каже дали протестите са политически режисирани. „Но според мен никой не може да изкара хората насила на улицата. Оставката в момент на растящи цени, инфлация, увеличаваща се престъпност, не е решение, а абдикация от отговорност. Властта трябва да знае, че отказът от управление и бягството от проблемите поставя морална преграда пред амбицията да искаш властта отново. Затова очаквам правителството и НС да посочат изход от тази ситуация, подчерта още президентът.

За думите на зам.-председателя на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, че президентът не е обединител, а разединител на нацията, Радев каза, че обединител не може да става на неправдата. „Не мога да ставам обединител на политически партии, аз съм обединител на българския народ и съм длъжен да изразявам неговите болки, неговите притеснения, неговите надежди. Ако някой не го е разбрал, това съответно е негов проблем. Аз мисля, че и в обръщението си изрекох истини, които българите знаят, но политиците отказват да приемат. Явно много от тях истината ги плаши”, заяви Радев.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички