Радев: По време на европредседателството България не погледна по на запад от Западните Балкани


Радев: По време на европредседателството България не погледна по на запад от Западните Балкани
Снимка: БГНЕС

2326

Комплиментите за българското европредседателство не трябва да ни заблуждават. Състоянието на ЕС е такова, че Брюксел може да си позволи само положителни самооценки. Това каза президентът Румен Радев на конференция на тема „Българското председателство на Съвета на ЕС- време за равносметка".

„Броят на целувките и прегръдките, броят на лидерите, позирали на Моста на влюбените, стотиците срещи и документи накрая остават статистика“, посочи той. „Онова, което ще запомни историята, е какво се случи с ЕС, по време на Председателството“, обяви президентът.

„Изминаха 3 дни от края на Председателството, медиите вече бълват анализи, някои от тях могат да се окажат с кратък срок на годност. По времето на първото Председателство се случиха критични за ЕС събития, самото време беше критично“, коментира държавният глава. „Налице са центробежни сили, които поставят под въпрос сегашната му архитектура, а според някои и неговото съществуване“, заяви Румен Радев, цитиран от "Фокус".

По думите на президента България не видя какво се случва на запад от Западните Балкани.

„Без наше участие бе сформирана нова група за военни интервенции, която включва само 9 държави. Редно беше България да постави въпроса каква е истинската цел на тази група, какви са критериите, на какъв принцип са поканени тези държави“, заяви Радев.

„Изплуват нови въпроси и тревоги за отношението между Косово и Сърбия, за ситуацията около Македония, за реалната стойност на Софийската декларация. Противоречията остават и няма гаранция кога ще бъдат решени“, обясни той.

„Имаше стремеж Председателството да се използва за вътрешнополитически пиар със всички произтичащи от това последствия“, каза още държавният глава.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички