Радев: Стокообменът ни с Австрия е 1,2 млрд. евро


Радев: Стокообменът ни с Австрия е 1,2 млрд. евро
Снимка: БГНЕС

2301

За последните 7 месеца това е нашата трета среща, което е свидетелство за засиления интерес и волята на двете страни – България и Австрия, да задълбочават и развиват своите отношения, базирани на приятелство и взаимно доверие. В резултат на това нашият стокообмен възлиза на 1,2 млрд. евро, а Австрия е водещ чуждестранен инвеститор в България. Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с президента на Австрия Александър Ван дер Белен, предаде БГНЕС.

Приемаме тези факти като една солидна основа за още по-успешно икономическо сътрудничество, като доказателство за това е и бизнес форумът, който се провежда днес и е фокусиран върху транспортната инфраструктура. Тя е изключително важна за нашата свързаност, добави Радев.

Той подчерта, че нашите страни си взаимодействат и сътрудничат изключително интензивно в рамките на триото като ротационни председатели на ЕС.

Обсъдихме общата политика за сигурност и отбрана, сътрудничество, европейският фонд за отбрана, както и нови механизми за повишена сигурност. Говорихме и за предизвикателствата на мигрантската криза, необходимостта от реформа на Общата европейска система за убежища, перспективата на кохезионната политика след 2020 г., Дунавската стратегия и перспективата на държавите от Дунавския регион.

Обединихме се около това, че стратегията трябва да намери своето възраждане, тъй като тя е важна не само за държавите от този регион, но и за България, тъй като тук се намират най-малко развитите региони. И наш национален приоритет е да търсим механизми за тяхното развитие, допълни още Радев. Той каза още, че усилията, които полага България, са за модерна, сигурна и просперираща Европа.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички