Радев: В България акциите са много, но присъдите - малко

Радев: В България акциите са много, но присъдите - малко
Източник: БГНЕС

В Президентската институция са постъпвали сигнали за Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), имал съм разговори и с ДАНС, и с прокуратурата по този въпрос. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос за скандала с ДАБЧ и подозренията, че там се е търгувало с българско гражданство, предаде агенция „Фокус“.

Акции много, но присъди малко в България. Рано е да давам оценки. Това можем да направим, след като обвинението бъде успешно защитено в съда. При всички положения разследването и пресичането на злоупотреби в изпълнителната власт, която разпределя и харчи публичния ресурс, е задължително условие за оздравяване на държавността“, заяви Румен Радев.

Попитан дали в президентската институция са постъпвали сигнали за ДАБЧ, той отговори, че са постъпвали и ги е предал веднага, където трябва в прокуратурата. „Въпрос на следствието е какви са сигналите. Не мога да коментирам. Всички сигнали са предадени на прокуратурата, имал съм разговори и с ДАНС, и с прокуратурата по този въпрос“, посочи още държавният глава.

Във връзка с думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ГЕРБ е „хвърлил на кучетата малкия си коалиционен партньор“ и това дали според него се прави опит политически да се изведат на преден план патриотите и Красимир Каракачанов като виновни за назначаването на Петър Харалампиев на този пост, президентът коментира: „Не влизам в кухнята на коалицията и на която и да било партия“.

Вчера (30 октомври) бяха повдигнати обвинения на Петър Харалампиев като лидер на организирана престъпна група за подкупи и други престъпления. Харалампиев е задържан за 72 часа. Ден по-рано при мащабна акция в Държавната агенция за българите в чужбина бяха задържани над 20 души, сред които председателят Харалампиев и главният секретар.

Разследването е за корупция при издаването на документи за български произход на чужденци. Става дума за организирана престъпна група, занимаваща се с длъжностни, документни измами и подкупи, подчерта зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.