Радев: Въпросите с "Олимпик" и Търговския регистър имат по-дълбоко измерение


Радев: Въпросите с "Олимпик" и Търговския регистър имат по-дълбоко измерение
Снимка: БГНЕС

3253

Въпросите с „Олимпик“ и Търговския регистър имат много по-дълбоко измерение, отколкото ни се представят. Това каза държавният глава Румен Радев пред журналисти във връзка с фалита на застрахователната компания „Олипик“ и нарушения достъп до Търговския регистър, предаде „Фокус“.

По думите му тук не става въпрос за технически въпрос, немарливост, некомпетентност на държавни служители и за търсене на решение за компенсация на ужилените. По думите вече става въпрос за липса на прозрачност и отчетност, без които няма как да имаме ефективна администрация. „Тук става въпрос за абдикация от отговорност, оттам за криза в доверието и в държавността“, заяви Радев.

Той коментира, че Търговският регистър гърми в момент, в който българското правителство поема писмени ангажименти пред нашите европейски партньори за ясни условия за подготовка за приемане във валутнообменния механизъм, които касаят засилен контрол на застрахователния и пенсионноосигурителния сектор, засилени мерки за прозрачност и борба с корупцията и мерки за ефективно управление на държавните предприятия.

„Имаме скандала по застраховането, което показва, че на практика няма надзор“, каза Радев. Той обърна внимание, че в същото време има увеличаване на капитала на държавната консолидационна компания с 500 млн. лв. за ремонт на язовирите по абсолютно непрозрачен начин и попита как после искаме да има доверие в институциите вътре и отвън. „Неслучайно се измислят всякакви нови критерии и механизми за непрекъснат контрол и проверка на България и за Шенген, и за еврозоната. Трябва да се работи за доверие“, допълни държавният глава.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички