Радев: За СЕТА трябва да им широк обществен дебат


Радев: За СЕТА трябва да им широк обществен дебат
Снимка: БГНЕС

1665

Международният договор СЕТА трябва да бъде подложен на широк обществен дебат. Това заяви пред журналисти във Варна президентът Румен Радев, който наблюдава деня за високопоставени гости на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2017“, предаде "Фокус".

Припомняме, че държавният глава сезира Конституционния съд с искане за задължително тълкуване на СЕТА.

Държавният глава отбеляза, че по отношение на договора предстои национална ратификация, като всяка една държава от Европейския съюз трябва да го ратифицира.

„Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз – СЕТА, е един изключително сложен и всеобхватен договор. Той ще има отражение върху всички области на обществения живот. Затова е много важно да имаме най-точната информация, да има открит дебат по този въпрос и ратификацията в българския парламент да бъде извършена с максимален консенсус. Има много въпроси, на които трябва да търсим отговор“, заяви държавният глава.

Радев отбеляза, че е необходимо да се даде възможност на експертите да дадат своето мнение по въпроса доколко договорът съответства на разпоредбите на Конституцията на България. „Договорът трябва да бъде подложен на един широк обществен дебат. Спомнете си как беше приет Законът за концесиите от предишния парламент - в последния момент, с минимален брой гласове. Това нещо не трябва да се допуска за СЕТА. Трябва да има пълноценен дебат в парламента“, заяви Румен Радев.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички