Ралито на долара се поднови след няколко дни на теглене на печалби


Ралито на долара се поднови след няколко дни на теглене на печалби
Снимка: iStock/Guliver

2485

Производственият ISM индекс в САЩ нарасна от 53.2 до 54.7 при очаквания за подобрение до 53.8. Резултата е най-високия след декември 2014.

Разходите за строителство в САЩ скочиха с 0.9% до 1.18 трилиона долара при очаквания за по-малък ръст от 0.5% и достигнаха най-високи нива за последните десет и половина години.

Първа победа за Доналд Тръмп след като заплаши автомобилния гигант General Motors, че ще плаща мита за производството на коли в Мексико. Другият колос Ford обяви, че е решил да се откаже от експанзията на стойност 1.6 милиарда долара в Мексико и вместо това да добави нови работни места в завода в Мичигън.

Ралито на долара се поднови след няколко дни на теглене на печалби преди края на годината и след силния резултат вчера на ISM индекса. Доларовият индекс вече тества нивата от 104.

Евро/долар удари дъна около 1.0340 и се опитва през последния месец убедително да пробие под нивата от 1.04. Тренда остава за силен долар, но движенията са волатилни, а и пазара и силно на дълги доларови позиции. Следващите важни новини са довечера стенограмата от заседанието на Федералния резерв и в петък доклада за трудовата заетост.

Доходността по облигациите остава висока

Облигациите претърпяха вчера най-големия дневен спад след покачването на лихвите през декември. След това се възстановиха, тъй като спада на цената на петрола подкрепи търсенето на сигури активи.

Доходността по десет годишните американски книжа първо нарасна със 7 базови пункта след излизането на данните за ISM индекса. След това обаче лихвите паднаха до 2.45%.

Доходността по европейските облигации остава висока. В това число в Германия, Франция и Великобритания заради данни показали удвояване на инфлацията в Германия през декември. Лихвите по периферните европейски облигации също остават високи.

Положителен старт за годината на Уолстрийт

Американските акции започнаха първия ден на годината с растеж и трите основни индекса отчетоха покачване. Телекомите и акциите от здравеопазването бяха начело на растежа съответно с 1.9% и 1.4%.

Европейските акции нараснаха благодарение на положителни данни от САЩ и Китай като най-силно се представи финансовия сектор с печалби от 2.8%

Във Великобритания FTSE100 разшири последните печалби и напредна на рекордни стойности след силни данни за производствения сектор на острова и в Китай.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички