Ранните записвания на руски туристи за България са спаднали с 25%


Ранните записвания на руски туристи за България са спаднали с 25%
Снимка: iStock/Guliver

3969

Ранните записвания на руски туристи за България са намалели тази година с 25%, отчитат в Министерството на туризма. Ресорният министър Николина Ангелкова замина за Москва в опит да засили интереса на руснаците към страната ни като туристическа дестинация.

В българската делегация участват петима депутати от всички представени в парламента партии. Явор Нотев каза, че присъствието им в Москва цели да покаже политическото съгласие по въпроса за значението на туризма и политическия ангажимент да се работи за преодоляване на съществуващите проблеми.

„Една от основните цели на моето посещение е да засилим все повече интереса към България като туристическа дестинация. Да покажем максимално какво правим в сектор туризъм и да засилим интереса към нашата страна. Поставили сме си като цел да задържим нивата на руските туристи, които посещават България и при възможност да ги увеличим в годините напред“, каза тя пред БНР.

Освен с руския заместник-министър на икономиката с ресор туризъм Сергей Галкин Николина Ангелкова разговаря и с представители на български и руски туроператорски фирми. Домакин на срещата беше посолството ни в Москва.

„Ключово за нас е да засилим интереса към детския туризъм и отдих. Бихме искали да ползваме експертизата на Руската федерация в това направление, така че максимално нашите детски лагери да отговарят на условията и качеството, което се търси“, коментира Ангелкова. Тя посочи като друг фокус оздравителния, културно-историческия, както и религиозния туризъм.

Ангелкова потвърди тенденцията към намаляване на интереса на руските туристи към страната ни. Според нея причината за спада на ранните записвания е невъзможността България като член на Европейския съюз пряко да субсидира туризма - нещо, което конкурентните пазари извън съюза правят.

„За миналата година спадът на руски туристи е 8% при подобни очаквания на ранните записвания. Независимо от този спад, за миналата година България е посрещнала над 9,2 млн. чуждестранни туристи и имаме ръст от около 5% на годишна база“.

Министърът на туризма увери, че страната ни прави всичко възможно да улесни процедурата за издаване на визи на руските туристи.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички