Растежът на американската икономика достигна 4-годишен връх


Растежът на американската икономика достигна 4-годишен връх
Снимка: iStock/Guliver

3242

Икономиката на САЩ е отбелязала растеж от 4,1% на годишна база през второто тримесечие на 2018 г. - най-доброто ѝ постижение от 2014 г. насам, предаде BBC.

През първото тримесечие повишението бе едва 2,2 на сто.

Американската икономика е подкрепена основно от подкрепена от възстановяване на потребителските разходи, износа и стабилните бизнес инвестиции.

По-рано този месец министерството на търговията заяви, че износът на соеви семена от САЩ се е вдигнал през второто тримесечие, което е подкрепило силно икономическия растеж, макар че Китай до голяма степен се пренасочи за вноса си към Бразилия заради влошаващите се отношения с Вашингтон. Ралито при износа вероятно отразява усилията на купувачите да купят соеви семена преди Китай да наложи реципрочните си мита от 25% срещу САЩ, които влязоха в сила през юли.

Силните потребителски разходи също са помогнали на растежа. Ниското ниво на безработица, стабилното увеличение на заетостта и заплащането и данъчната реформа от края на 2017 г. може да са насърчили допълнително разходите на потребителите и бизнесите през вторите три месеца.

Стабилните данни засилват възможността Федералният резерв да продължи с постепенното увеличение на краткосрочните лихвени проценти, за да не позволи на икономиката да прегрее. Представителите на централната банка вече два пъти повишиха лихвите тази година.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не пропусна да се похвали с данните. „Докато търговските сделки идват една след друга, ние ще растем още повече“, прогнозира държавният глава.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички