Растежът на китайската икономика най-бавен от кризата насам

Растежът на китайската икономика най-бавен от кризата насам
Източник: iStock/Guliver

Ръстът на икономиката на Китай се забави до 6,5% през третото тримесечие на годината, съобщава Държавната статистическа служба на КНР.

"Според предварителните оценки БВП на Китай през първите три четвърти на 2018 година възлиза на 65,09 трлн. юана, което означава ръст от 6,7%. През първата четвърт ръстът е бил 6,8%, през втората — 6,7%, а през третата четвърт на годината — 6,5%", пише в доклада на китайската статистика, цитиран от ТАСС.

Това е най-голямото забавяне на китайската икономика от финансовата криза насам. 

водещи финансови регулатори стартираха извънредни координирани усилия за успокояване на нервните инвеститори, пише The Wall Street Journal.

Макар че икономиката остава напът да постигне целта на Пекин за годината за растеж от около 6,5%, резултатите от третото тримесечие показват повече признаци на слабост - забавяне на индустриалното производство, на продажбите на дребно, анемични инвестиции на големите играчи и нарастващи корпоративни фалити. Това би могло да ограничи пространството на Пекин да маневрира при преговорите със САЩ, с които търговските отношения са изключително обтегнати.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.