Разходите за храна са се увеличили с близо 10%

Разходите за храна са се увеличили с близо 10%
Източник: iStock/Guliver

Средният доход на човек от домакинството се увеличава със 7,7% и достига общо 1541 лева през третото тримесечие и се дължи предимно от увеличението на заплатите и пенсиите. Това сочат данни на НСИ.

Разходите обаче изпреварват с темп от 9.8% на годишна база до 1517.5 лв. за трите месеца между юли и септември. Големият двигател са поскъпващите хранителни стоки, за които домакинствата отделят по 457 лв. през тримесечието. Тласък идва и от растежът на плащанията за социални осигуровки, транспорт и почивка.

Основният фактор за увеличението на средните доходи в страната остава работната заплата, която представлява малко над половината от постъпленията в домакинските бюджети.

Като цяло последните данни на националната статистика показват, че за третото тримесечие средните брутни възнаграждения достигат 1117 лв., което е със 7.7% над сумата през периода юли - септември 2017 г. Увеличението на заплатите допринася към растежа на средните доходи с 5.1 процентни пункта.

Друг двигател са пенсиите, където годишният ръст е 13.4% до 420.5 лв. средно на човек от домакинството през второто тримесечие, което добавя още 3.5 пункта към растежа на доходите. От друга страна спад е видим във възнаграждения извън работната заплата, обезщетения и помощи. Заедно те отнемат 2.5 пункта от растежа за тримесечието.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.