Разкриха какви са заплатите на топ водещите и журналистите в BBC


Разкриха какви са заплатите на топ водещите и журналистите в BBC
Снимка: Getty Images/Guliver

3690

Британското национално радио и телевизия BBC публикува днес заплатите на своите водещи и журналисти, разкривайки драстична пропаст между мъжете и жените в списъка с топ кадри на медията.

Най-голяма заплата получава Крис Евънс – един от новите водещи на популярното автомобилно предаване „Топ Гиър“, който също така всяка събота и неделя сутрин води радиопредаването „Breakfast Show“ по Radio 2. За миналата година приходите му от телевизията са 2,2 млн. паунда.

След него е спортният журналист Гари Линекер, водещ на съботното предаване „Match of the Day“, който за миналата година е получил възнаграждения в размер на 1,75 – 1,79 млн. паунда. Линекер също така е и водещ на годишната церемония по връчването на наградите за Спортна личност на годината.

На трето място е телевизионният водещ на едноименното предаване Греъм Нортън, чиято заплата е 850 000 паунда. В тази сума обаче не влиза възнаграждението му за шоуто, което според в. Guardian означава, че парите, които получава, са значително повече.

В списъка, който се публикува за първи път, влизат общо 96 звезди на медията, които печелят над 150 000 паунда годишно. Общо сумата, която им е изплатена, възлиза на над 30 млн. паунда. Публикуването на заплатите на журналистите, срещу което BBC се съпротивлява, е в рамките на годишния доклад на медията за изминалата година, който разглежда нейното представяне и разкрива детайли за корпоративните й финанси и разходи.

В същото време обаче едва една трета от най-скъпоплатените лица на медията са жени, а първите седмина са само мъже. Според генералния директор на BBC лорд Хол е необходимо да се действа „по-задълбочено и по-бързо“ по отношение на въпроса с равенството между половете. Въпреки това той заяви, че по-напред в това отношение в сравнение с „всеки друг голям разпространител“.

Само две жени – Клаудия Уинкълман, водеща на танцовото предаване „Strictly Come Dancing“ и Алекс Джоунс, водеща на „One Show“ са дамите със заплата над 400 000 паунда в сравнение с други 12 мъже. Общо 25 мъже печелят над 250 000 паунда годишно в сравнение с едва девет жени.

Също така се наблюдава и разлика в заплащането в сравнение с чернокожите, азиатците и представителите на малцинствата. Най-високоплатените мъже в тази група са новинарят Джордж Алагиа и водещите Джейсън Мохамед и Тревър Нелсън със заплати между 250 000 и 300 000 паунда. При жените това е новинарката Мишал Хюсеин, която получава между 200 000 и 250 000 паунда.

Лаура Кюнсберг, политическият редактор на медията взима между 200 000 и 249 999 паунда, което е по-малко от водещия на радиопредаването PM Еди Меир, който печели между 300 000 и 349 999 паунда, пише още Guardian.

Според коментара на редактора Амол Раджан, публикуван от самата BBC, медията плаща под, а понякога и много под пазарните стойности, както на управленческо ниво, така и при заплатите на своите водещи. Според него разкриването на заплатите ще доведе и до реално отражение в бюджета на медията, тъй като някои от водещите и журналистите ще искат увеличения.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички