Разплащанията между родните фирми отнемат по близо два месеца


Разплащанията между родните фирми отнемат по близо два месеца
Снимка: iStock/Guliver

2182

Почти два месеца - средно 59 дни, отнемат разплащанията между фирмите, показа анализ на специализираната в застраховането на търговски кредити компания Euler Hermes.

На пръв поглед това може да изглежда много, но всъщност плащанията в България стават по-бързо от средните срокове в световен мащаб, където срокът е средно 64 дни.

Изследването обхваща общо 35 държави от цялото кълбо. Най-кратко време отнема междуфирменото разплащане в Нова Зеландия, Австрия и Холандия, където това става за 42-46 дни. Най-мъчно пък се случват преводите в Китай, Гърция и Италия, където това се случва за 85-89 дни, показва анализът на Euler Hermes.

"Традиционният ни мониторинг показва, че в един от всеки четири случая на обявяване на несъстоятелност причината е проблем с разплащането по голяма сделка. Особено сериозен е рискът при по-малките бизнеси, в които един договор може да реши съдбата на компанията", обясниха от фирмата, цитирани от в."Сега".

В България най-мудно е разплащането в сектора на строителството, което отнема средно 99 дни. Това донякъде е обяснимо предвид огромните по суми поръчки и купищата подизпълнители, с които част от "големите" работят. Рискови сектори по отношение на бавното разплащане у нас са производството, търговията с метали, транспортът, електрониката и т.н.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички