Разрушена е дюна на плаж Камчия, прокуратурата е сигнализирана


Разрушена е дюна на плаж Камчия, прокуратурата е сигнализирана
Снимка: Министерство на туризма

5127

Констатирахме преминаване на автомобили, има разрушена цялост на дюната и прокуратурата е сигнализирана, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която днес бе на проверка на морски плаж Камчия-север, част 1. Спешната инспекция на място е съвместна на експерти от Министерството на туризма и РИОСВ-Варна след получен сигнал до двете институции. Няма стопанин на тази част от ивицата, за да може веднага да се потърси отговорност съгласно договора.

Министърът поясни, че се очаква прокуратурата да направи проверка, за да се установи кой е нарушителят. Информирана е и Агенцията по геодезия, картография и кадастър, за да се изясни дали тези дюни са нанесени в специализираната кадастрална карта съгласно изискванията. Там са описани дюните, които са защитени. Ако се установи нарушение, прокуратурата ще прецени дали е престъпление по Наказателния кодекс, където за такива нарушения има глоба до 10 000 лв. и затвор до 3 години. Санкцията ще бъде и по Закона за защитените територии, ако се установи, че дюната попада в тях, каза министърът, цитирана от пресцентъра на ведомството си.

Инициирахме приетите промени в ЗУЧК именно за да бъдат конкретизирани административно-наказателните разпоредби както по отношение на опазване на дюните, така и по отношение на неохраняемите плажове. За да предотвратим и случаи като този, заяви Ангелкова. Тя добави, че екипите на Министерството на туризма проверяват и неохраняемите плажове, но първо са тези, които са отдадени на концесия и наем. Имаше необходимост от по-строги санкции за тези ивици - те са 20 хил. лв. при повторно нарушение.

Строителството върху дюните е абсолютно забранено съгласно чл. 17 от действащия ЗУЧК. Това означава, че ако има такова, то е незаконно и незабавно трябва да бъде премахнато. Законодателството е изключително строго и забранява и сега строителството върху пясъка и плажната ивица, няма значение дали е дюна. Законът е приет през 2008 г. В момента се прави регистър какви разрешения са издавани от общините, стана ясно от думите на Ангелкова.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички