Разширяват зелената зона в София и въвеждат нощен абонамент за паркиране


Разширяват зелената зона в София и въвеждат нощен абонамент за паркиране
Снимка: БГНЕС

5164

Разширява се обхватът на зелената зона в София. Въвежда се и нощен служебен абонамент за паркиране. Това реши Столичният общински съвет (СОС) на днешната си сесия, която е последна преди лятната ваканция.

От 1 ноември зелената зона ще се разшири с още 5500 места - Горен "Лозенец”, част от "Красно село" - между булевардите “И. Гешов”, “П. Славейков”, “Тотлебен” и “Г. Софийски”, част от район "Възраждане" - между булевардите “К. Величков”, “Сливница”, “Ал. Стамболийски” и улиците “Д. Петков” и “Опълченска”, и в район "Оборище" - между булевардите “Христо и Евлоги Георгиеви”, “Ситняково”, “Д. Николаев” и ул. “Черковна”. Въвежда се и ограничение до 3 винетни стикера за паркиране на домакинство за живеещите в синята и зелената зона

"Нощният абонамент ще важи от 19:30 часа (бел. ред. - но не по-късно от 8:30 часа сутринта), когато приключва работното време на синята зона. Ще е валиден и през уикендите. Контролът ще се осъществява от паяци, които ще работят през нощта. Запитвания от хотели и заведения, които искат да ползват паркоместа и през нощта, са поводът за новото платено паркиране. Освен това има случаи на нерегламентирани паркинги през нощта особено пред заведения, които събират неправомерно пари от хората", обясни още преди седмица общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков. При нарушение на абонамента, на колата на нарушителя няма да се слагат скоби, а директно ще се вдига от паяк.

Оказа се обаче, че Центърът за градска мобилност (ЦГМ) ще трябва да представи доклад относно използваните колчета за паркиране. Представител на ЦГМ посочи, че едно колче струва 20 лева, а поставянето му - 14 лева, но десният общински съветник Иво Божков извади оферти, според които метър колче е 4,30 лева. Заради разликата ще се наложи изясняване на въпроса.

Освен това, глобата за паркиране по пешеходни зони, тротоари и градинки става от 50 до 200 лв. Максималният ѝ размер досега беше 500 лв. Санкцията за неправомерно спиране върху място за хора с увреждания ще е 200 лв. Въвежда се и глоба от 150 лв. за спиране на трамвайни линии.

Дебатът

Дебатът относно промените в Наредбата за организация на движението в Столична община беше особено разгорещен. Основните аргументи „за“ увеличение на зелената зона е, че така щял да се въведе ред, а „против“- че хората не са били надлежно уведомени, а освен това в пуснатата специална анкета можело да се гласува повече веднъж. Отделно за нощния служебен абонамент също имаше спор, като там основният аргумент против е, че не трябва местният бизнес да има възможност да предоставя паркинг и през нощта. Трайчо Трайков попита и кой бил този бизнес, който работи до 8:30 часа сутринта, за да влиза в нощен абонамент.

От БСП специално наблегнаха, че нямало единна концепция за паркиране в столицата и с увеличението на зелената зона в определени райони на София само се търсело начин да се попълни общинският бюджет. Не се работи за изграждане на буферни зони за паркиране, а идеята на главния архитект Здравко Здравков за това е добра, каза общинският съветник на БСП Иван Таков. Колегата му Николай Николов пък обърна внимание на абсурдността с анкетата за платеното паркиране и това, че може да се гласува необзпокоявано повече от веднъж.

Същевременно председателят на СОС и съветник от ГЕРБ Елен Герджиков увери, че това е последно разширение на синя и зелена зона и че не трябва да има повече подкрепа за строежи на паркинги в тези зони, защото се образува повече трафик.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички