Разтрогването на договорите между Украйна и "Газпром" ще отнеме 2 г.

Разтрогването на договорите между Украйна и

Прекратяването на договорите между Украйна и "Газпром" за доставки и транзит ще отнеме около 2 години. То се налага поради икономическа нецелесъобразност, заяви ръководителят на "Газпром" Алексей Милер на среща с руския премиер Дмитрий Медведев. 

"Несъмнено, процедурата не е много бърза. Видимо ще отнеме плюс-минус 1.5-2 години", каза Милер, цитиран от ТАСС. Не е ясно как това се отнася към факта, че така или иначе именно в края на 2019 г. изтича действието на споразуменията, подписани за 10-годишен срок през 2009 г. с украинския премиер Юлия Тимошенко.

Тезата на "Газпром" е, че след решението на Стокхолмския арбитраж по спора между двете държавни компании договори за милиарди долари годишно са изгубили търговска логика и са станали жертва на политически съображения.

Ако иска да запази приходите от пренос на газ, Киев трябва да обоснове икономически целесъобразността на това руснаците да транзитират, допълва Милер. Според него скъсването на договорите с Украйна няма да застраши снабдяването на Европа. "Няма никакви рискове, освен, разбира се, ако "Нафтогаз" не започне несанкционирано да отклонява газ."

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.