Реформаторите предлагат да се създаде министерство на Северозапада


Реформаторите предлагат да се създаде министерство на Северозапада
Снимка: Реформаторски блок - Глас народен

2040

Да се приеме закон за инфраструктурните облигации, който ще позволи инвестиции на частните пенсионни компании в големи инфраструктурни проекти. Това предложи Найден Зеленогорски от Реформаторския блок.

Според него е необходимо и специално министерство за Северозапада, както и въвеждането на специални данъчни облекчения за този регион. Зеленогорски предложи и фирмите, които реинвестират печалбата си в северозападния регион, да бъдат освободени от данък печалба, предаде "Дарик".

В отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов под надслов "Да спасим Северозапада" от коалицията посочват, че продължава икономическото изоставане на Северозападния регион и тази тенденция скоро ще бъде необратима. Ако се бавим, след 10 години ще има инфраструктура, но няма да има хора в региона, поясни Зеленогорски. Тези територии, за които нашите предци са дали живота си, сега се обезлюдяват без война, поради лоша регионална политика, допълни той.

"Бием камбаната, за да може правителството да се замисли за целенасочена инвестиционна програма за Северозапада", каза и Борислав Великов от Реформаторския блок.

Да се създаде ново министерство за Северозапада и слабо развитите региони в страната, искат от коалицията. Други полезни мерки могат да са допълнително държавно финансиране за безплатно ограмотяване на неграмотни и за профилактични медицински прегледи в Монтана, Враца и Видин, както и фонд за финансово подпомагане на стартиращи предприятия в трите области.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички