Рейтингът на Путин падна рязко въпреки успешно проведеното Световно

Рейтингът на Путин падна рязко въпреки успешно проведеното Световно
Източник: Getty Images/Guliver

Докато Франция се радваше на победата си на Световното първенство по футбол, камерите следяха руския президент Владимир Путин, който гледаше доволно до шефа на ФИФА Джани Инфантино.

Путин има причина да бъде щастлив - всеобщото мнение е, че Русия се е справила отлично с организацията на Мондиала, а много чуждестранни фенове споделиха добри впечатления от страната в социалните мрежи.

В същото време се случва нещо странно. Макар и още в настроение от първенството, руснаците дават по-малко одобрение на държавния си глава. Скорошно проучване показа, че рейтингът на Путин е паднал от 77 на 63% от изборите през март досега, пише The Guardian.

Смята се, че основната причина за това е увеличаването на пенсионната възраст, което бе обявено в първия ден от Световното първенство.

За жените възрастта постепенно ще се вдигне от 55 на 63 г., а за мъжете - от 60 на 65 г. Според икономистите е това увеличение е необходимо, защото старите норми за пенсиониране са от времето на Сталин. Мярката обаче е изключително непопулярна сред руснаците.

Рейтингът на Путин, макар все още много висок по западните стандарти, е на най-ниското си ниво от март 2014 г. насам, когато бе анексиран Крим и вълна на патриотизъм бе заляла руското население.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.