Рекорд за Гърция: 26 млн. чужди туристи до края на сезона


Рекорд за Гърция: 26 млн. чужди туристи до края на сезона
Снимка:

3383

В Гърция отчитат нов рекорд в туризма - 26 милиона чужденци до края на сезона. Това съобщи председателят на Асоциацията на туристическите фирми Андреас Андреадис. Това е с 2 милиона повече от миналата година, която се смяташе като най-успешната през последните 10 години.

Министърът на туризма Елена Кондура също съобщи за рекорд. Приходите възлизат на над 14 милиарда евро. Силната туристическа години намали и безработицата в Гърция, пише БНР.

Според министър Кондура този успех на туристическия сектор е следствие и от усилията на правителството в търсене на нови туристически пазари, както и предлаганите програми със съчетаване на почивка с различни видове алтернативен туризъм. Островите Санторини, Миконос и Крит се превърнаха в желано място за сватби на чужденци.

Нито затворените банки, нито политическата несигурност в Гърция оказаха влияние върху желаещите от цял свят да почиват на гръцките острови. Намаляването на руските гости, в сравнение с миналата година, се компенсира от 11% увеличение на германците, около 15% нарасна броят на британците. Туристите от Полша и Румъния показват засилен интерес към някои острови, което според хотелиерите, е резултат от добрата реклама и достъпни цени на услугите.

Хотелиерите обещават, че ще запазят цените непроменени и през следващата година, въпреки увеличените ставки на ДДС.

Същевременно българският министър на туризма Николина Ангелкова обяви, че юли и август са били много добри месеци за туризма. Тя посочи още, че към момента се запазва тенденцията да има около 20% спад от руски туристи, независимо от това, че почти навсякъде се чува руска реч.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички