Рекордно висок фискален резерв - от няколко години насам

Рекордно висок фискален резерв - от няколко години насам
Източник: iStock/Guliver

Парите във фискалния резерв отново са над 11 млрд. лв. Към 30 юни тази година 10,82 млрд. лв. от тях са на депозит в БНБ и в търговски банки, а 450 млн. лв. са вземанията от фондовете на Европейския съюз. Това показват данните на финансовото министерство за края на първото полугодие, обобщава в. "24 часа".

От март 2016 година резервът не е бил толкова пълен. Тогава имаше 11,86 млрд. лева. Сега Сребърният фонд е с малко над 3 млрд. лева - това са резервните пари за пенсии.

По закон резервът не може да падне под 4,5 млрд. лв. Това означава, че ако възникне кризисна ситуация, кабинетът разполага със свободни около 5 млрд. лв., за да маневрира.

Според дългосрочната инвестиционна политика и средносрочната стратегия за инвестиране на средствата на Сребърния фонд за 2019-2021 г. натрупаните в него пари остават на депозит в БНБ поне до 2021 г., а най-вероятно и до 2040 г. Резервните пари за пенсии, които трябва да гарантират стабилност на пенсионната ни система, ще продължават да се управляват консервативно и нискорисково, както беше и досега.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.