Решено: Държавата ще търси споразумение с ЕК по делото срещу БЕХ


Решено: Държавата ще търси споразумение с ЕК по делото срещу БЕХ
Снимка: БГНЕС

2555

Народното събрание реши окончателно, че страната ни ще търси споразумение с Европейската комисия по делото срещу "Булгартрансгаз" и Българския енергиен холдинг (БЕХ). 

130 депутати гласуваха "за" решението, въпреки че в края на миналата година парламентът де факто забрани извършването на подобни действиякато постанови да не признаваме вина, а освен това предишното решение не е отменено!

Това дело е една от причините за аферата "ЦУМгейт" - срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и собственика на "Овергаз" Сашо Дончев, която се състоя в ЦУМ преди прокуратурата да обяви, че проверява "Овергаз" заради възможно разминаване между направени действителни инвестиции и одобрени инвестиции от КЕВР. "Овергаз" пък подаде още преди това жалба заради възползване от монополна позиция от страна на "Булгартранзгаз" и "Булгаргаз" на пазара за индустриални потребители на природен газ.

Приетия днес проект за решение, внесен от депутатите от ГЕРБ Делян ДобревВалентин Николов и Александър Ненков, възлага на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да опита да намали определената санкция, която може да е над 300 млн. евро.  Ако тази цел не бъде постигната, ще бъде приложен старият вариант - да не се признава отговорността на енергийния холдинг

ЕК започна наказателна процедура срещу България, след като "Овергаз" подаде жалба, че държавните предприятия, които на практика имат монопол върху тръбите, са ограничили достъпа ѝ до газовата инфраструктура и до пазара на газ. През 2015 г. проверката завърши с извод, че има нарушения, като на България беше предложено да представи план за прекратяването им под заплаха от санкции.

Европейската комисия беше склонна да намали глобата значително, ако бъдат изпълнени определени мерки. Една от тях е признаването на вина, което би намалило санкцията до 70 млн. евро. Друга мярка е държавата да приватизира мажоритарен дял в "Булгартрансгаз".

По време на дебатите Рамадан Аталай от ДПС изрази мнение, че по този начин страната ни ще минимизира щетите по делото.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички