Reuters: ЕЦБ може да намали лихвите до края на септември


Reuters: ЕЦБ може да намали лихвите до края на септември
Снимка: Getty Images / Guliver

2766

Европейската централна банка или ще намали отрицателната си депозитна лихва до края на септември, или ще се ангажира да запази настоящите рекордно ниски лихви за доста по-продължителен период. Това показват резултати от последното проучване на агенция Reuters сред водещи икономисти, предаде БНР.

Над 80% от анкетираните 45 икономисти предполагат, че ЕЦБ или ще намали допълнително в близките месеци настоящата депозитна лихва, която е на ниво от -0,4%, или ще промени насоките си, като се откаже от каквото и да било позоваване на бъдещо повишаване на лихвените проценти. Другите около 20% анкетирани пък очакват ЕЦБ да възобнови своята програма за ежемесечни покупки на еврооблигации, известна като "количествено улеснение".

От тези, които очаква намаляване на лихвите ставки, около 80% прогнозират, че това ще бъде факт преди края на септември, докато почти 33% от тях очакват ЕЦБ да вземе подобно решение още на заседанието през следващия месец.

Въпреки че само няколко респонденти прогнозират рестартиране на печатането на пари от ЕЦБ под формата на нова програма за "количествени улеснения", това представлява пълен обрат в очакванията, след като анкетираните от Ройтерс икономистите през годината многократно заявиха, че централната банка не е сгрешила, като е взела решение за прекратяване на тази програма през миналия декември.

Междувременно голямата британската банка HSBC вече прогнозира намаляване на депозитната лихва на ЕЦБ с 0,1% до -0,5% през септември и с още 0,1% до -0,6% през декември.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички