Рисковете пред световната икономика се увеличават, предупреди ЕЦБ


Рисковете пред световната икономика се увеличават, предупреди ЕЦБ
Снимка: Getty Images/Guliver

1857

Перспективите пред глобалния икономически растеж са отслабнали през последните седмици, като рисковете вече са в низходяща посока (за по-слаб от очакваното растеж), което се дължи отчасти на засилващия се протекционизъм, заяви в четвъртък Европейската централна банка.

"Увеличиха се близкосрочните перспективи за по-съществен търговски протекционизъм, което може да има значително въздействие върху глобалната икономическа дейност и търговията", се посочва в редовния икономически бюлетин на ЕЦБ, цитиран от БНР. 

"Другите низходящи рискове са свързани с възможността за по-нататъшно затягане на финансови условия в световен план, с евентуалните проблеми, свързани с процеса на реформиране в Китай и с геополитическата несигурност, касаеща по-специално рисковете, свързани с Брекзит", предупреждава Европейската централна банка.

Днешните коментари на ЕЦБ са до голяма степен съвместими с изявлението, направено след края на последното заседание на централната банка на 14-и юни. Тогава ЕЦБ обяви, че има намерение да приключи програмата си за покупки на еврооблигации в размер на общо 2,6 трлн. евро до края на годината, но в същото време планира да запази рекордни ниските лихвени ставки най-малко до следващото лято.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички