Рисковете пред световната икономика се увеличават, предупреди ЕЦБ

Рисковете пред световната икономика се увеличават, предупреди ЕЦБ
Източник: Getty Images/Guliver

Перспективите пред глобалния икономически растеж са отслабнали през последните седмици, като рисковете вече са в низходяща посока (за по-слаб от очакваното растеж), което се дължи отчасти на засилващия се протекционизъм, заяви в четвъртък Европейската централна банка.

"Увеличиха се близкосрочните перспективи за по-съществен търговски протекционизъм, което може да има значително въздействие върху глобалната икономическа дейност и търговията", се посочва в редовния икономически бюлетин на ЕЦБ, цитиран от БНР. 

"Другите низходящи рискове са свързани с възможността за по-нататъшно затягане на финансови условия в световен план, с евентуалните проблеми, свързани с процеса на реформиране в Китай и с геополитическата несигурност, касаеща по-специално рисковете, свързани с Брекзит", предупреждава Европейската централна банка.

Днешните коментари на ЕЦБ са до голяма степен съвместими с изявлението, направено след края на последното заседание на централната банка на 14-и юни. Тогава ЕЦБ обяви, че има намерение да приключи програмата си за покупки на еврооблигации в размер на общо 2,6 трлн. евро до края на годината, но в същото време планира да запази рекордни ниските лихвени ставки най-малко до следващото лято.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.