Роботизацията - този така съществен елемент в съвременната индустрия


Роботизацията - този така съществен елемент в съвременната индустрия
Снимка: MachTech&InnoTech Expo

10065

Коботи, интегрирани решения, прецизни производствени и обезопасяващи системи ни предлага международното изложение MachTech & InnoTech Expo – от 15 до 18 април

Впечатляваща с темповете си на развитие и внедряване в производството. Това е роботизацията, навлизаща със светкавични скорости в съвременната индустрия. Безспорно е, че този процес води до много ползи за производството, сред които: ускорено производство, съчетано с намаляване на разходи, свръхпрецизни продукти, създаване на предпоставки за разрастване и стъпване на нови пазари и изграждане на нови пазарни ниши.

„Роботизация“ е сред ключовите думи на международното изложение MachTech&InnoTech Expo. За 11-и път в Интер Експо Център форумът ще разкрие потенциала на индустриалните технологии – в четири изложбени зали, на площ надхвърляща 10 000 кв.м, над 190 участници ще представят стотици иновативни продукти и услуги! Като акцент на изложението, от 15 до 18 април присъстващите ще открият най-новите решения при коботите, роботизираните ръце, системите шприцоване и електродъгово заваряване, софтуер, 3D печат и специално проектирани предпазни оградни съоръжения.

Роботизираните ръце

Изпълняват прецизни операции, вдигат над себе си масивни предмети и дори цели автомобили. Това са роботизираните механични ръце, които ще бъдат представени от участницитe в MachTech & InnoTech, приложими в тежките производства и автомобилния бранш. „Автоматизацията на промишлени процеси чрез интегриране на индустриални роботи е от решаващо значение в XXI век“, коментират специалистите.

Пъргав и многофункционален е роботът MOTOMAN GP8, представен от Aramet Robotics. Произведен от Yaskawa, той е компактен и бърз индустриален робот с товароносимост от 8 кг. 6-остният GP8 може да сглобява, пакетира, пренася, повдига и подрежда. Снабден с антикорозионното покритие, работи и в среда с корозивна атмосфера – киселинна и алкална.

Внушителните коботи на KUKA ще представя BG Robots. Сред системите, които притежават, са робот манипулатор за палетиране с товароносимост до 60 кг.

Смарт функционалност и обсег от 360°

Интегрирано решение за роботизирано електродъгово заваряване ще бъде фокус и на FANUC. Използването на промишлени роботи позволява постигането на висока гъвкавост при този индустриален процес; а внедряването на механичните ръце, съчетано със специализирано заваръчно оборудване, дава възможност за висока степен на автоматизиране на заваръчния процес. „Резултатът е по-качествен заваръчен шев, по-висока производителност и ефективност“, коментират специалисти.

Съчетание на скорост и прецизност предлагат новите роботи SCARA на FANUC. Те са предпочитан избор за предприятия, в които се извършва роботизиран монтаж на неголеми изделия. Дизайнът им е компактен, а работният обсег – 360°. Снабдени със смарт функционалности, те притежават многобройни интелигентни функции.

Свръхпрецизните операции са „специалността“ на Hanwha Cobot HCR–5. Леки и лесни за транспортиране, те могат да бъдат внедрени в интелигентни системи. Два кобота могат да бъдат използвани едновременно и управлявани с един контролер.

Техническа новост в индустриалната роботизация е „ROBOT” – екструдерът за заваряване и 3D печат, представен от Херц България. Машината създава безупречен заваръчен шев, а благодарение на възможността за свързване от три до 6-осева система могат да бъдат създавани разнообразни продукти. А прецизността на изпълнение редуцира т.нар. „човешки” грешки.

Прецизен и предназначен за множество дейности е стругът с роботизирана палетна станция Т250 РАИС. Техническите му характеристики осигуряват висока продуктивна мощност, устойчивост и скорост при всички стругови обработки върху различни материали. Внедрената роботизация дава възможност на машината да се зарежда с малки и средни детайли. „Чрез инвестицията в една такава станция могат да бъдат автоматизирани няколко машини, което позволява гъвкаво производство“, коментират специалисти.

Безопасността

Фирмите се фокусират и върху безопасността при роботизацията. Представени на MachTech & InnoTech Expo ще бъдат предпазните огради Axelent. Те са изградени на базата на стандартен дизайн, когато става въпрос за пана, колчета, аксесоари и цвят. Продуктите от гамата X-Guard са с модулна конструкция; това позволява бързо изграждане на обособено за коботи и роботизирани системи пространство. Aramet Robotics ще предложи и иновативната X-Guard Contour – предпазна система със заоблени ъгли. Новите форми позволяват на конструкцията да се интегрира напълно с цялостната система и работните пространства.

Предпазни съоръжения в три категории - “Basic”, “Strong” & ‘Heavy” ще предложи Стратонс. Продуктите позволяват индивидуализиране – според характера на производството, спецификите на машините и изискванията на клиента. Водеща тук също е модулността, която спестява до 25% от времето за монтаж.

„Работизация“. Със сигурност тази дума ще бъде с основно значение за развитието на индустрията – във всеки неин аспект. Затова представителите на бранша ще проследят тенденциите в процеса на роботизацията в сектора на металообработката и индустриалните технологии – от 15 до 18 април на изложение MachTech&InnoTech 2019. Всичко за него ще откриете в сайта machtech.bg.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички