Родители на деца с онкологични заболявания протестираха пред МЗ

Родители на деца с онкологични заболявания протестираха пред МЗ
Източник: БГНЕС

Родителите на деца, болни от рак, протестираха пред здравното министерство. След случая с починалата 6-годишна Мими те поискаха спешни мерки от държавата.

„За мен да си оставя детето в клиниката 3-4 часа, за да тичам за лекарства до Здравната каса, за да може моето дете да се лекува, е безумно”, каза Надя Мирчева, цитирана от Нова телевизия.

Въпреки получените още преди месеци обещания, семействата продължават да кандидатстват сами за финансиране за основни лекарства.

„Досега толкова години сме обръщали внимание на всички министри, които толкова често се сменят, но никой не ни е обръщал внимание”, коментира Петя Александрова от сдружение „Деца с онкохематологични заболявания”.

„Това е една от първите ни задачи - да елиминираме бюрократичната тежест за майките. Има документи, които не можем да придвижим без тях, но сме предвидили и това. Комуникацията ще бъде между болниците и Касата, а не между майките и Касата”, посочи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

„В България винаги е така, да може един човек да си отиде, за да може нещо да се случи”, допълни Надя Мирчева.

От Министерството на здравеопазването обещаха, че по-облекчените процедури, по които лекарствата ще стигат до болниците, ще бъдат факт от август.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.