Розопроизводители на протест заради ниската изкупна цена

Розопроизводители на протест заради ниската изкупна цена
Източник: БГНЕС

Масови протести провеждат розопроизводителите в страната заради ниска изкупна цена на розовия цвят. Това съобщи Зара Клисурова, председател на Националния съюз на производителите на етерично-маслени, маслодайни и енергийни култури в България.

В момента са затворени пътищата за село Розино и град Баня.

Розопроизводителите протестират заради драстичния спад на изкупната цена на розовия цвят. В момента той се продава на цена между 1.60 до 2.20 за килограм.

„Това е пълна подигравка с нас”, каза Зара Клисурова. По думите ѝ е имало картелно събиране и е била определена изкупна цена от 1.60 лв. за килограм.

„Две розоварни днес затварят и са поставили условие цветът да влезе до 12 часа, иначе няма да го приемат повече”, каза още Клисурова, цитирана от "Фокус".

Протестите ще продължат със затваряне на пътища. Утре ще има протест и в Бяга, Пазарджишко. „На 26 май, на Празника на розата, когато в Карлово се очакват много държавни лица и посланици на различни държави, ще затворим пътищата към Карлово”, каза още Зара Клисурова.

Розопроизводителите очакваха в сряда тази седмица да заседава Комисията по земеделие към НС, но засега няма никакви съобщения това да се е случило.

„Докато държавата не намери изход с държавна субсидия или с предложение пред Брюксел да помогне на розопроизводителите, ние няма да спрем с протестите”, каза още Зара Клисурова.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.