Румъния страда от "исторически" недостиг на работници в земеделието


Румъния страда от "исторически" недостиг на работници в земеделието
Снимка: БГНЕС

4984

В Румъния производителите на селскостопанска продукция предупреждават за "историческия недостиг" на работниците в сектора.

Западна Румъния е особено засегната от тази ситуация, като само 50% от необходимите позиции са заети, съобщи News.ro.

Липсата на професионални училища, които да подготвят младите работници в тази сфера, е една от причините за тази ситуация, е мнението на президента на Лигата на селскостопанските производители (LAPAR) Лаурентиу Бациу. Съществува и недостиг на хора, които могат да работят със селскостопански машини, което води до закъснения при осъществяване на производството, допълни той. "В Румъния работим с много хора близо до пенсионната възраст. След няколко години те ще напуснат работа, а младите не ги следват, тъй като няма училища, които да ги обучават ", каза Бациу на News.ro. Той обясни, че министерството на земеделието обещало да отвори отново 40 селскостопански гимназии, но те ще започнат да предоставят готови кадри след няколко години.

Бациу посочи и социалните помощи, "които насърчават бездействието". "Държавата насърчава хората да не работят, като плаща тези помощи, поради което производителите търсят работна сила извън страната. Опитваме се да привлечем хора от азиатски страни, от Индонезия, Пакистан или Филипините. В Румъния има случаи на животновъдни ферми, които наемат азиатски работници ", заяви президентът на LAPAR.

Между 2010 г. и 2015 г. броят на заетите в местното селско стопанство е спаднал с 21.5%, от 1.6 млн. на 1.2 млн., заяви председателят на Националната федерация "Про Agro" Емил Думитру.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички