Русия, Украйна и ЕС почти се разбраха за газа


Русия, Украйна и ЕС почти се разбраха за газа
Снимка: iStock/Guliver

5103

Има напредък в преговорите за новия договор за пренос на руски газ през Украйна към Европа. Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович обяви, че Русия, Украйна и Европейския съюз са постигнали "принципна договорка" за условията на преноса, пише РИА Новости.

"Благодаря на министъра на икономиката и енергетиката на Германия, който беше на разговорите днес и помогна за постигането на съгласие", каза Шефчович.

Словашкият политик не каза какви са конкретните параметри на постигнатото споразумение, но допълни, че Русия и Украйна ще обсъждат подписването на договор в петък.

Руският енергиен министър Александър Новак потвърди казаното от Шефчович и каза, че Русия и Украйна са подготвили подробен протокол за газа, като се надяват в най-близко време той да се превърне в окончателен договор.

По-рано днес руският президент Владимир Путин каза, че Москва иска да запази преноса на газ през Украйна независимо от новите проекти "Северен поток 2" и "Турски поток".

Планира се договарянето на пакетно споразумение с ръководствата на страните. Освен това е насрочена техническа двустранна среща между руската компания "Газпром" и украинската "Оператор ГТС Украины".

Нова тристранна среща, според изпълнителния директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко, се очаква преди края на годината. Необходимостта да се постигне споразумение именно пред 2019 г. се обяснява с факта, че действащите договори за доставка и транзит на руски газ през Украйна изтичат на 31 декември 2019 г.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички