Русия иска Украйна да купува газ директно от нея


Русия иска Украйна да купува газ директно от нея
Снимка: iStock/Guliver

4021

На тристранната среща за газовия транзит с Европейската комисия и Украйна, Русия е предложила да възобнови директните доставки на газ, които не се осъществяват от ноември 2015 г. Това заяви пред журналисти руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС.

"Днес обсъдихме, предложихме на нашите партньори вносът, който в момента Украйна от европейците, да бъде доставян директно от нас и това действително може да бъде и ефективно, и изгодно за европейските партньори от гледна точка на осигуряването на натоварването на газотранспортната система и обемите на транзита", заяви той. По думите на Новак украинската страна ще разгледа това предложение.

"Днес не обсъдихме конкретни обеми, тъй като сметнахме за необходимо първоначално да постигнем съгласие относно правната рамка. Що се отнася до конкретни обеми, това е предмет на търговски преговори. Те ще зависят от обема на доставките на газ директно за украинските потребители", каза Новак.

Министърът добави, че в случай на прилагане на европейското законодателство, запазването на капацитети в Украйна ще се извърши в съответствие с това законодателство въз основа на заявления, които организациите, включително "Газпром", ще подадат.

Руският министър оцени тристранните консултации като конструктивни. "Разговорът бе много конструктивен. Чухме от украинските ни партньори заинтересованост да продължат работата след януари 2020 г. Те ни представиха нормативната база, която ще бъде приложена от 1 януари 2020 г.", добави Новак.

Според него Русия по време на срещата очерта необходимостта от "разрешаване на (съдебните спорове с Украйна за газа) в рамките на цялостно споразумение". "Това е много важен момент за осигуряване на икономически целесъобразни доставки на газ през украинската газотранспортна система", каза министърът.

"Нашата позиция е, че ако европейското законодателство наистина бъде приложено на украински през януари 2020 г., тогава сме готови да работим в съответствие с европейското законодателство. Това означава, че сме готови да резервираме капацитет от 1 януари 2020 г.", каза той.

Новак също добави, че руската страна по време на срещата е посочила рисковете, които вижда "по отношение на приемането на съответните закони". "Предложихме на колегите си, ако това не бъде направено (до януари 2020 г.), ще можем да удължим съществуващия договор или да сключим допълнително споразумение, докато не бъде готова цялата регулаторна рамка и законодателството на Украйна", завърши той.

ЕК, Русия и Украйна се договориха да продължат консултациите за газта след един месец. "Ще се срещнем в тристранен формат след месец. Сигурен съм, че ще бъдем в контакт в течение на месеца", каза Новак. Според украинския му колега Алексей Оржел срещата може да се състои на 20 октомври.

Заместник-председателят на ЕК за енергийния съюз Марош Шефчович също потвърди, че са планирани консултации.

От 2009 г. между "Газпром" и "Нафтогаз" са в сила два договора - за доставките на газ за Украйна и за транзита му през страната към Европа. И двете изтичат в края на 2019 г. От 2012 г. "Нафтогаз" престава да избира изцяло договорения обем, а от ноември 2015 г. Киев изобщо не е закупувал руски газ, заменяйки го с реверсивен газ от Европа.

"Газпром" от своя страна не изпомпа договорения обем газ през Украйна. През 2014 г. компаниите започнаха съдебни спорове по двата договора.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички