Русия изпраща цели самолети с пари на Венецуела


Русия изпраща цели самолети с пари на Венецуела
Снимка: Thinkstock

11404

Русия е изпратила стотици милиони долари в брой на Венецуела, осигурявайки спасително финансиране на южноамериканската страна, тъй като американските санкции ограничават достъпа ѝ до световната финансова система.

Общо 315 млн. долара в долари и евро са изпратени чрез шест отделни пратки от Москва до Каракас от май 2018 г. до април 2019 г., според данни на компанията ImportGenius, която събира руски митнически документи, получавани чрез частни източници. Парите идват от държавни банки и отиват в банката за развитие на Венецуела, показват документите, цитирани от Bloomberg.

Средствата могат да са предназначени за всякакви неща – например Венецуела да си връща пари, държани в чужбина, или дивиденти от дял в московска банка, или приходи от продажби на петрол или злато. Сложният логистичен подвиг показва един от начините, по които администрацията на президента Николас Мадуро се стреми да заобиколи тежките американски финансови санкции. В резултат на това централната банка в Каракас извършва повече транзакции в брой, понякога предлагайки на местните клиенти достъп до сметки в евро.

Данните на ImportGenius стигат до април тази година. През този месец са изпратени 2 товара с банкноти на стойност около 97 млн. долара от базираната в Москва "Еврофинанс Моснарбанк" Mosnarbank до венецуелската Banco de Desarrollo Economico y Social de Venezuela (Bandes). Evrofinance е съвместно предприятие между Bandes и руската агенция за управление на държавната собственост.

През януари държавната "Газпромбанк", която по това време има дял в "Еврофинанс" е изпратила 113 млн. долара в банкноти от по 100 евро. Само 2 дни по-рано същото дружество е изпратило 50 млн. долара в американски банкноти, а 2 отделни доставки в неустановена валута на обща стойност 55 млн. долара са направени през май и юли тази година.

Засега и от двете банки отказват коментар. Венецуелски държавен служител, пожелал анонимност, потвърждава, че страната е получила парични пратки, свързани с "Еврофинанс", но не разкрива никакви подробности.

Говорителят на "Газпромбанк" Антон Трифонов отказва да коментира всякакви парични пратки, но отбелязва, че "кореспондентската сметка на Bandes с "Газпромбанк", както и всяко сътрудничество между банките, е напълно прекратено през март 2019 г."

В края на февруари руската банка замрази сметките на венецуелската държавна петролна компания Petróleos de Venezuela (PDVSA) и спря сделките с нея, за да не попадне под санкциите на САЩ. "Газпромбанк" е третата най-голяма банка в Русия по активи, а сред акционерите ѝ е руската държавна газова компания "Газпром".

Банката поддържа сметки на PDVSA няколко години, а през 2013 г. венецуелската компания получи от нея финансиране в размер на 1 млрд. долара за дъщерната си Petrozamora. Сметките на Petrozamora също са замразени.

Режимът на Венецуела измисля какво ли не, за да запази достъпа си до твърда валута, тъй като американските икономически репресии го изолират от традиционните финансови системи, а повечето големи банки отказват да правят бизнес с Мадуро.

Каракас използва тайни продажби на злато за набиране на средства, като същевременно проучва възможността за използване на криптовалути или управлявана от Русия глобална платежна система, за да изпраща пари.

През март Bandes попадна по санкциите на САЩ, които твърдят, че Мадуро използва сметките на банката, за да съхранява значителна сума пари в чужбина, най-вече в Европа. Държавни служители разкриха, че правителството на Венецуела е започнало да премества средства от централната банка, като ги прехвърля в Bandes.

Миналата година "Еврофинанс" беше избранa от правителството на Мадуро за обработка на някои плащания към неговите доставчици, които бяха призовани да канализират международни транзакции чрез московската банка. По-късно през 2018 г. Венецуела назначи бивш член на борда на "Еврофинанс" за висш служител в националната си банкова система.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички