Русия може да измести САЩ като доставчик на стоки за Китай

Русия може да измести САЩ като доставчик на стоки за Китай
Източник: iStock

Русия иска да се превърне в основен доставчик на стоки за Китай, измествайки САЩ. Москва смята да го постигне, като се възползва от напрежението между Вашингтон и Пекин, които си разменят обвинения и взаимно си налагат мита.

Русия и Китай водят преговори за сътрудничество в различни области, в това число снабдяването на китайските пазари с руски стоки, съобщава РИА Новости.

"За разлика от американските партньори, Китай смята Русия за надежден доставчик на различни видове производство. С китайските партньори водим активни преговори по въпросите на селското стопанство и други направления, с цел пренасочване на Китай към руския пазар", заяви руският министър на икономическото развитие Максим Орешкин.

Той подчерта, че китайската икономика ще премине през не най-добрия си период, но се надява това да не се отрази негативно върху двустранните отношения с Русия.

В края на 2018 г. стокообменът между Китай и Русия за първи път достигна рекордните 100 млрд. долара и дори ги надхвърли, достигайки 108,264 млрд. долара, което е ръст от 24,5%. През първата половина на тази година стокообменът е нараснал с 5,1% и възлиза на 51,77 млрд. долара.

Пекин и Москва искат да ускорят търговията помежду си, достигайки търговски оборот от 200 млрд. долара през следващите няколко години.

Те не само ще изпълняват големи проекти, но и ще предоставят разнообразни стоки за крайно потребление и инвестиции, чиито обеми ще нарастват много активно.

Русия планира да увеличи износа на соя за Китай. Пекин е най-големият вносител на соя в света и ключов купувач на американска соя. Заради търговската война, китайските власти ще внасят маслодайното растение от страни като Бразилия и Русия.

Москва и Пекин подготвят и иновационен фонд, който да инвестира в малки и средни предприятия от двете страни. "Имаме пълно сътрудничество и пълно разбиране. И в този дух ще продължим", каза Орешкин пред Xinhua в началото на юни.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.