Русия наложи санкции на 322 украинци, сред които синът на Порошенко


Русия наложи санкции на 322 украинци, сред които синът на Порошенко
Снимка: БГНЕС

2089

Министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев подписа постановление на правителството за въвеждане на специални икономически мерки по отношение на 322 украински граждани и 68 компании. Това съобщават от пресслужбата на Кабинета на министрите на Русия.

Постановлението на правителството №1300 е подготвено за реализация на съответстващия указ на президента на Русия Владимир Путин, подписано е на 1 ноември и вече е влязло в сила.

"Въвеждат се специални икономически мерки по отношение на физически и юридически лица от Украйна, предвиждащи блокиране (замразяване) на непарични фондове, непарични ценни книжа и имоти в Русия и забрана за прехвърляне на средства (изтегляне на капитал) извън Русия. Санкциите се разпространяват върху 322 физически и 68 юридически лица“, се казва още в съобщението на правителството.

Засегнати от руските санкции:

- Синът на украинския президент Петро Порошенко - Алексей Порошенко;

- Министърът на вътрешните работи Асен Аваков;

- Директорът на "Нафтогаз Украйна“ Андрей Коболев;

- Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна Виктор Муженко;

- Министърът на отбраната Степан Полторак;

- Председателят на Върховната рада Андрей Парубий;

- Заместник-ръководителят на администрацията на президента Порошенко - Константин Елисеев;

- Бившият премиер на Украйна Арсений Яценюк;

- Националистите Дмитрий Ярош и Олег Тягнибок;

- Лидерът на "Баткивщина" и бивш украински премиер Юлия Тимошенко.

Освен това в списъка влизат съдиите от Конституционния съд на Украйна, депутатите от VIII състав на Върховната рада на Украйна, големи украински предприемачи, чиновници от администрацията на украинския президент, ръководители на органите на изпълнителната власт на Украйна и големи украински компании, както и юридически лица, контролирани от най-крупните бизнесмени в Украйна, отбелязва още ТАСС, цитирана от "Фокус".

Сред 68-те юридически лица от Украйна попадат под контрасанкциите най-вече предприятия от украинската химическа и металодобивна промишленост. В това число са ПАО „Азот“, ПАО „Днепразот“, ПАО „Укрхименерго“, ООО „Гликохим“, ООО „Междуреченский горно-обогатителний комбинат“, ПАО „Обединена горно-химическая компания“ и нейните филиали.

Руската страна отбелязва, че въвеждането на руските контрамерки "цели да противодейства срещу недружествените действия по отношение на руски граждани и юридически лица от страна на Украйна, отмяна на ограниченията, въведени по-рано от украинската страна по отношение на тези лица и нормализация на двустранните отношения". "Правителството на Русия си запазва правото да отмени въведените специални икономически мерки в случай, че Украйна отмени своите ограничителни мерки, въведени по отношение на руски граждани и юридически лица", уточнява Москва.

През лятото на 2018 г. Съветът ЕС удължи до 23 юни 2019 г. действието на ограничителните мерки в отговор на незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Русия.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички