Русия пак заплаши да блокира Facebook


Русия пак заплаши да блокира Facebook
Снимка:

1842

Шефът на руския държавен регулатор Роскомнадзор заяви, че социалната мрежа Facebook ще бъде недостъпна от Русия през 2018 г., ако американската компания не изпълни закона, изискващ личните данни на потребителите да се съхраняват на руска територия.

"Законът е задължителен за всички", цитира думите на Александър Жаров агенция "Интерфакс".

"При всички случаи или ще постигнем прилагането на закона, или компанията ще прекрати работата си на територията на Руската федерация, както за съжаление, се случи с Linkedin. Тук изключения няма за никого."

Той допълни, че ще се постараят всичко да приключи в законовите срокове, макар че регулаторът проявява разбиране, че социалната мрежа има "значителен брой потребители" в Русия. "От друга страна, разбираме, че това не е уникална услуга, защото има и други социални мрежи."

Законът за съхраняване на базите с лични данни на руска територия е в сила от две години и Роскомнадзор не е проверявал Facebook дали го прилага. Компанията е уведомила, че още изучава варианти как да го приложи, поради което до края на тази година няма да има проверки.

"Проявяваме добра воля, тъй като компанията официално ни уведоми, но след този момент веднага ще я проверим", допълва той. "През 2018 г. ще помислим, може и да ги проверим", казва още Жаров. Той припомни, че Twitter е приела да прехвърли данните на руските си клиенти на сървъри в Русия до средата на следващата година.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички