Русия ще продължи строежа на "Турски поток" само след гаранции от ЕС


Русия ще продължи строежа на "Турски поток" само след гаранции от ЕС
Снимка: Getty Images

2817

Москва ще бъде готова да продължи работата по изграждането на втората отсечка на „Турски поток“ само след като получи юридически гаранции от Евросъюза, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров.

Проектът за изграждане на втората отсечка от тръбопровода може да удовлетвори увеличаващото се потребление на газ в страните от Южна Европа и Балканите, напомни Лавров, цитиран от „Ведомости“. „Имайки предвид неуспешния опит с „Южен поток“, ще сме готови да пристъпим към изграждането само след като получим твърди юридически гаранции от страна на Брюксел“, подчерта той. „Москва иска да бъде уверена, че ЕС няма да създава пречки, когато строителството на „Турски поток“ вече бъде завършено и на дневен ред е въпросът за включването на тръбата към европейската инфраструктура, както това се случи по-рано. Тези гаранции са необходими сега и трябва да носят задължителен характер“ , коментира думите на министъра пред „Ведомости“ федерален чиновник.

Проектът „Турски поток“ предвижда строителството на две отсечки на тръбопровода през Черно море. Строителството може да бъде завършено към края на 2019 г. Цената на проекта е около 6 милиарда евро. Дължината на подводната част на всяка от отсечките е около 900 км. Едната от тях, с мощност 15,75 милиарда куб.м. годишно, ще бъде предназначена за износа на газ за вътрешния турски пазар. По нея могат да бъдат пренасочени количествата газ, които „Газпром“ сега доставя за Турция по украинския маршрут, преминаващ и през територията на България. Става дума за около 14 милиарда куб.м. годишно. Втората отсечка на „Турски поток“ трябва да осигури транзита на газа през Турция в ЕС.

„Газпром“ вече подписа пътни карти за развитието на националните газотранспортни системи с енергийните министерства на България, Сърбия и Унгария, съобщи на 23 октомври министърът на енергетиката Александър Новак. Но е възможен вариантът, при който втората отсечка от тръбопровода няма да минава през България, а ще отиде на турско-гръцката граница. В този случай основният пазар, на който ще се доставя природният газ от втората отсечка, може да стане Италия, уточни тогава Новак. Окончателният маршрут все още не е определен. В същото време „Газпром“ вече е построил около 430 км от „Турски поток“, съобщи Bloomberg, позовавайки се на представител на компанията South Stream Transport B.V., която се занимава със строителството на проекта.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички