Русия спря да внася птиче месо от някои области на България


Русия спря да внася птиче месо от някои области на България
Снимка: Getty Images/Guliver

5071

Федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор на Русия спря вноса и транзита на някои животински продукти от определени райони на България и Франция. Това предаде ТАСС.

Ограниченията са в сила от 31 март, съобщиха от службата по надзор. По-специално става дума за ограничен внос на птиче месо от хасковска област заради т.нар. нюкасълска болест. Въведено е временно ограничение на доставките на птиче месо, яйца и всички продукти от домашни птици, които не са преминали топлинна обработка.

Подобни мерки са въведени и в пет френски региона заради огнища на син език.

Нюкасълската болест е известна още като азиатска чума по птиците. При хората симптомите могат да бъдат като при лек грип или конюнктивит.

Само преди дни Беларус наложи временни ограничения за вноса на домашни птици от България, поради скорошно огнище на нюкасълска болест в страната, съобщи Беларуската информационна агенция. Според данните, предоставени от Световната организация за здравето на животните, огнище е имало в Звиница, Кърджалийско. Заради това Беларус временно забранени вноса на живи птици, яйца, птиче месо и всички други видове преработени птици, пера и фуражи, с цел да се предотврати разпространението на болестта.

Становището на БАБХ

Пред Actualno.com от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърдиха информацията, като уточниха, че всъщност специално за Хасково е ставало въпрос за "един стопански двор". Огнището е било локализирано преди 2-3 седмици, птиците са избити, обезпаразитено е и областта е под наблюдение, казаха от БАБХ. Важно е да се подчертае, че няма опасност за хората от нюкасълската болест - тя е опасна за животните и причинява големи икономически загуби, поясниха от Агенцията.

От БАБХ уточниха и, че всъщност заради ембаргото с влошените отношения между ЕС и Русия вносът на птиче месо от България за Русия така или иначе е забранен.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички