Русия спуска "Желязна завеса" в интернет


Русия спуска "Желязна завеса" в интернет
Снимка: iStock

7435

Наричат я онлайн "Желязна завеса", защото задачата ѝ е да ограничава.

В Русия влезе в сила противоречив закон, който позволява на държавата да се опита да изключи своя интернет от този на останалия свят. Според мнозина това ще насърчи онлайн цензурата, пише CNBC.

Кремъл твърди, че законът за "суверенния интернет", който беше подписан от президента Владимир Путин през май, е мярка за сигурност за защита на Русия в случай на извънредна или чужда заплаха като кибератака.

Законът ще даде възможност на властите да засилят контрола върху интернет в страната, като прекара мрежовия трафик чрез контролирана от държавата инфраструктура и създаде национална система от имена на домейни. Теоретично това би позволило на Русия да управлява собствени си вътрешни мрежи, които биха могли да работят независимо от останалата част от световната мрежа.

Експертите се съмняват дали подобен ход е технически възможен и твърдят, че законът е опит на руското правителство да цензурира информация онлайн.

"За да могат да управляват информационния поток в тяхна полза, те трябва предварително да имат изградена система", казва в интервю за CNBC Сергей Санович от Центъра за политика на информационните технологии на Университета в Принстън.

По-рано тази година хиляди руснаци протестираха, за да се противопоставят на този закон, а защитници на човешките права предупредиха, че той заплашва свободата на словото и медиите.

"Законът за "суверенния интернет" има за цел да предостави правна основа за масово наблюдение и позволява на правителството ефективно да прилага съществуващото онлайн законодателство, което подкопава свободата на изразяване и неприкосновеността на личния живот", пишат в блога си от Human Rights Watch.

Путин предприе редица други действия за ограничаване на онлайн свободите, като например забрани шифрованата услуга за съобщения Telegram, но много от опитите му се оказаха неуспешни.

"Целта е да могат да блокират това, което не искат, без да навредят на мрежата като цяло", посочва Санович.

По пътя на Китай

За разлика от Великата защитна стена на Китай, която беше изградена чрез строга концентрация на държавни мрежови оператори, Русия позволи на своя интернет да се развива свободно през последните 3 десетилетия.

Прекъсването на глобалните мрежови връзки е сложно, според Андрю Съливан, президент и изпълнителен директор на неправителствената организация Internet Society.

"Представете си мрежовата свързаност като вода, която се опитва да стигне до долната земя; тя ще продължи да се опитва да тече. Трябва да свършите много работа, за да сте сигурни, че трафикът няма да потече", обясни Съливан.

Той припомня, че Русия е правила опити да блокира своя интернет в миналото, но мрежите се оказаха устойчиви. По думите му новият закон ще направи интернет по-малко надежден за потребителите в Русия.

"Използвайки този регулаторен модел за интернет, когато интернет всъщност не е проектиран да работи по този начин, рискува да нанесе щети", предупреди Съливан.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички