Русия вдига ДДС на 20%


Русия вдига ДДС на 20%
Снимка: Getty images/Guliver

2493

Руските законодатели приеха законопроект за увеличаване на данъка върху добавената стойност (ДДС) от 18 на 20% от следващата година, за да подпомогнат финансирането на плана на Владимир Путин за подобряване на здравеопазването, образованието и инфраструктурата.

Законопроектът беше одобрен на трето и последно четене от управляващата партия Обединена Русия, въпреки че се очаква увеличаването на данъците да доведе до инфлация и да засегне потребителското търсене, предаде AFP.

Според властите промяната ще донесе 620 млрд. рубли (10,3 млрд. долара, 8,8 млрд. евро) за една година.

"Тези средства ще бъдат използвани за решаване на проблеми в здравеопазването, образованието и инфраструктурата", каза Андрей Макаров, ръководител на бюджетната и данъчна комисия в долната камара на парламента.

Путин, който си осигури четвърти мандат в Кремъл на изборите през март, обеща да повиши стандарта на живот, да модернизира здравеопазването и образованието и да подобри инфраструктурата на държавата.

Миналата седмица законодателите одобриха друг непопулярен законопроект, като гласуваха в полза на правителствен план за увеличение на държавната пенсионна възраст до 65 години за мъжете и 63 години за жените.

Повечето руснаци са против предложената реформа, която доведе до протести и рекорден спад в рейтинговите оценки за одобрение на Путин.

Наследена от СССР, възрастта за пенсиониране в Русия - 55 години за жените и 60 за мъжете от управлението на Сталин досега - понастоящем е сред най-ниските в света.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички