Руската централна банка изненадващо повиши основната лихва

Руската централна банка изненадващо повиши основната лихва

Руската централна банка повиши изненадващо основната си лихва за пръв път от 2014-а година насам, позовавайки се на значително увеличаване на "проинфлационните рискове" с оглед на много несигурните външни условия.

Съветът на директорите на РЦБ реши да увеличи основния си лихвен процент с 25 базисни пункта (с 0,25%) до 7,5%, се посочва в изявлението на централната банка след края на заседанието ѝ в петък, съобщава БНР.

Руската централна банка прогнозира, че годишната инфлация в страната ще бъде в рамките между 5,0% и 5,5% през 2019-а година и ще се върне към целевото ниво от 4,0% през 2020-а година.

В същото време банката запази непроменена прогнозата си за растежа на БВП на Русия през настоящата година в диапазона между 1,5% и 2,0%. Прогнозата за 2019-а година обаче беше осъвременена до икономически растеж между 1,2% и 1,7%, имайки предвид предстоящото повишение на Данък добавена стойност (ДДС) и повишаването на държавните разходи.

Банката също така заяви, че е взела решение да удължи до края на годината паузата при покупките на чуждестранна валута, визирайки рискът от по-висока инфлация и колебанията на рублата. "Решението има за цел да повиши предсказуемостта в действията на паричните власти и да намали нестабилността на финансовите пазари", посочи РЦБ и отбеляза, че през 2019-а година може да поднови покупките на чуждестранна валута за попълване на държавните резерви.

До края на годината Руската централна банка ще проведе още две заседания - на 26-и октомври и на 14-ти декември.

Изненадващото увеличение на лихвените ставки допринесе за рязко поскъпване на руската рубла спрямо долара и еврото. Щатската валута вече се понижава в рамките на деня с около 1% към 11-дневно дъно около 67,50 рубли, а еврото - с 0,9% към 78,95 рубли.

Трябва да се има предвид, че руската рубла се обезцени през последните няколко месеца с оглед на общата слабост на валутите на т.нар. развиващи се пазари, но и в резултат на ескалация на политическото напрежение между САЩ и Великобритания от една страна и Русия. Поредицата нови икономически санкции на Вашингтон спрямо Москва също допринесоха за този натиск върху местната валута.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.