Руските банки може да внесат рекордни суми за гарантиране на влоговете

Руските банки може да внесат рекордни суми за гарантиране на влоговете
Източник: Thinkstock

Банките в Русия може да внесат през тази година рекордните 130 млрд. рубли (3,7 млрд. лв.) към фонда за гарантиране на влоговете или с почти една трета повече спрямо миналата година, съобщава „Известия“. Медията се позовава на данни от пресцентъра на Агенцията по застраховане на влоговете (АСВ).

Тези средства се използват за обезщетения на гражданите, ако на някоя банка бъде отнет лицензът. Нарасналият обем на постъпленията е свързан с повишените ставки за финансовите институции и увеличения обем на депозитите. Това няма да спаси Агенцията по застраховане на влоговете от риска да търси докапитализация в случай на нов фалит на голяма банка, казват експерти.

По данни на АСВ банките са прехвърлили през 2014 г. към фонда като гаранции за вложенията 65,9 млрд. рубли, а през 2015 г. 75,7 млрд. рубли.

За 2016 г. постъпленията във фонда са 99,6 млрд. рубли, а за тази година се очакват 125–130 млрд. рубли. Така ръстът спрямо миналата година е 30,5%.

Основните причини за увеличението са ръстът на депозитния пазар, увеличената базовата ставка на вноските и въвеждането на диференцирана система за застрахователните такси, казват от агенцията.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.