Ryanair и WizzAir отнесоха голяма глоба заради таксуването на ръчния багаж

Ryanair и WizzAir отнесоха голяма глоба заради таксуването на ръчния багаж
Източник: Thinkstock

Нискотарифните авиокомпании Ryanair и Wizz Air отнесоха сериозни глоби заради новите си правила за таксуването на багажа.

От края на миналата година двата превозвача започнаха да таксуват качването на по-големи чанти или малки куфари на борда на самолета, като безплатно се допускат само ръчен багаж като дамска чанта или чанта за лаптоп.

Ryanair и WizzAir са глобени от италианския орган за защита на конкуренцията съответно с над 3 млн. евро и 1 млн. евро. Според регулатора клиентите на двете компании са таксувани с между 5 и 25 евро, за да качат голям ръчен багаж на борда.

"Ръчният багаж е съществен елемент от услугата за въздушен транспорт и неговият транспорт трябва да бъде разрешен без допълнителни разходи", се казва в изявление на антимонополния орган, цитирано от Euronews.

Регулаторът счита, че допълнителните такси за авиокомпаниите са „непрозрачни“, тъй като цената на билета изключва допълнителни такси за багаж.

Позовавайки се на европейското законодателство за въздушния транспорт, антимонополният орган постановява, че подобни такси трябва да са част от цената на основната услуга (билета, б.р.) и е недопустимо да се таксуват допълнително.

"Оттук и измамата за потребителите, тъй като цената, която трябва да се плати в края на процеса на резервация, почти винаги ще бъде по-висока от тарифата, представена в началото на процеса", обясняват от италианската институция.

Малко след като новите правила на авиокомпаниите влязоха в сила, пътник реши да избегне таксите за багаж по оригинален начин - като опакова всичко в джобовете на палтото си, припомня британският Independent.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.