Ръстът на минималните осигурителни доходи - само за минималната заплата


Ръстът на минималните осигурителни доходи - само за минималната заплата
Снимка: БГНЕС

2220

Ръстът на минималните осигурителни доходи за догодина ще се ограничи до увеличението на минималната работна заплата, която е планирана да бъде 560 лева. Това обяви социалният министър Бисер Петков.

"Не е предвидено административно увеличаване на минималните осигурителни доходи. То е отразено в Приложение-1 към Бюджета само в съответствие с прогнозирания размер на минималната работна заплата, която е минималният осигурителен доход за много икономически дейности и групи професии. 63% ще бъдат на минималния осигурителен доход, на минималната работна заплата."

Ася Гонева от КНСБ увери, че планираното от догодина отпадане от пенсионната формула на трите най-добри години преди 1997-а година и стажа до 2000-та, няма да се отрази негативно при изчислението на пенсиите, съобщи БНР. "Колегите са направили и са разиграли варианти с всички пенсии, отпуснати през 2017 г. Няма ощетени - ОК са нещата, така че, аз съм спокойна поне в това отношение. Смятам, че този подход е добър", каза тя.

Президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов също подкрепя отпадането на трите години преди 1997 г. "Тъй като в момента се е създала една непочтена индустрия за издаване на неистински документи, които доказват доходи, каквито лицата никога не са имали, а пък надеждна статистика, надеждни данни за това нещо няма никъде", аргументира се той.

Заместник-председателят на БСК Димитър Бранков обяви позицията на бизнеса против нарастването на максималния осигурителен доход на 3 000 лева. "С промените, специално за максималния осигурителен доход, отказът от дебат по темата отпадане на тавана за пенсиите, а също така и по отношение на отказа от реформи в обезщетенията за временна нетрудоспособност - всичко това ни дава основание да не подкрепим бюджет", каза той.

Междувременно от НОИ съобщиха, че Надзорният съвет е утвърдил проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г. В него са отразени параметрите на предвидените за следващата година социално-осигурителни политики в страната.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички